Pimeiden gammapurkausten mekanismit selkeytyivät

9.6.2009 klo 07.50, kirjoittaja
Kategoriat: Muut tähtijärjestelmät

Tutkijat ovat saaneet uutta tietoa optisesti näkymättömien gammapurkausten aiheuttajista. Noin puolella löydetyistä purkauksista ei havaita lainkaan näkyvän valon jälkihehkua. Syyksi uskotaan purkausten suurta etäisyyttä ja pölypilvien vaikutusta.

Gammapurkaukset syntyvät kun massiivinen tähti räjähtää supernovana. Lyhytaikaisen ja monilla eri aallonpituuksilla loistavan purkauksen jälkeen useilla kohteilla havaitaan näkyvän valon jälkihehku. Osalle purkauksista pidetään myös mahdollisena selityksenä neutronitähtien sulautumista toisiinsa.

Nasan Swift-satelliitti pystyy paikantamaan gammapurkauksen suunnan melko hyvällä tarkkuudella. Sen näkyvän valon kuvat eivät kuitenkaan ole huippuluokkaa. Niinpä avuksi otettiin Hawaijilla sijaitseva 10-metrinen Keck I -teleskooppi.

Tutkimusta varten valittiin 14 gamma-alueella havaittua purkauksen suuntaa taivaalla. Niistä mistään ei aiemmin tunnettu mahdollista räjähdyksen aiheuttajaa eikä jälkihehkua oltu havaittu. Keckin kuvissa yhdestätoista löytyi siihen asti tuntematon kaukana sijaitseva normaali galaksi. Havainnot antavat pohjaa teorialle, jonka mukaan kyseessä ovat tavanomaisissa galakseissa sijaitsevat hyvin kaukaiset tai pölyn peittämät tähdet.

Lue lisää Nasan sivuilta (englanniksi)

Paksu pölyverho voi pimentää lähes täysin gammapurkauksesta tulevan valon, kuten tässä taiteilijan kuvan keskelle sijoittamassa purkauksessa. Kun kohde sijaitsee tarpeeksi kaukana, vain gammasäteet havaitaan, koska näkyvää valoa kulkeutuu liian vähän tänne asti. Kuva Nasa / Swift / Aurore Simonnet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *