Perun ”meteoriittikraatteri” ei todennäköisesti ole aito

18.9.2007 klo 10.55, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinkokunta , Maa ja lähiavaruus , Tähtiharrastus

Uutistoimisto AFP raportoi, että Perusta on löytynyt tuoreen meteoriittitörmäyksen aiheuttama kraatteri. AFP:n mukaan kuopalla on syvyyttä 6 metriä ja sen läpimitta on noin 30 metriä.

Ikävä kyllä on hyvin epätodennäköistä, että kyseessä olisi aito meteoriittikraatteri. ”Paikalta otettu kuva näytti jopa lupaavalta, mutta google maps paljastaa alueelta vastaavankaltaisia vanhempia rakenteita. Tämä viittaa vahvasti vulkaaniseen alkuperään”, toteaa Jarmo Moilanen Ursan tulipallotyöryhmästä Tähdet ja avaruus -lehdelle.

”Jos kyseessä olisi ollut aito meteoriitin törmäys, olisi se ollut lajissaan suurin sitten vuoden 1947 Sikhote-Alinin tapauksen Itä-Siperiassa”, Jarmo Moilanen vertaa. ”Hieman isomman eli 35-metrisen kraatterin saa keskimäärin aikaan läpimitaltaan 2-metrisen kappaleen syöksy maahan asti.”

Professori Martti Lehtinen Helsingin yliopiston Kivimuseosta yhtyy Moilasen kantaan. ”Koko Peru on tuliperäisesti aktiivista aluetta. Alueelta raportoitiin kiehuvaa vettä, joka on tyypillistä kuumille lähteille”.

Kraatteri löytyi vulkaaniselta alueelta, missä on runsaasti eri-ikäisiä ja kooltaan vaihtelevia samankaltaisia kuoppia. ”Tällaisista kuumista lähteistä purkautuu myös vulkaanisia kaasuja. Siellä voi olla rikkivetyä, hiilidioksidia ja jopa häkää. Nämä voivat aiheuttaa päänsärkyä ja pahoinvointia, joista alueen kyläläiset ovat AFP:n uutisen mukaan kertoneet”, Lehtinen sanoo.

Google Maps -palvelun avulla alueelta löytyy samanlaisia, mutta vanhempia kuoppia

Esimerkki ulkomaisesta uutisoinnista france24:n sivuilta (englanniksi)

Video paikan päältä englanniksi. (Reuters/Russian News Agency Novosti).

Kraatteri sijaitsee itäisessä Perussa, lähellä Bolivian rajaa. Kuva Jarmo Moilanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *