Neutronitähdilläkin on ainesuihkuja

4.7.2007 klo 10.51, kirjoittaja
Kategoriat: Linnunrata ja galaksit

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa havainneet neutronitähdeltä samanlaisen ainesuihkun kuin mustilta aukoilta on havaittu. Uudet havainnot tehtiin Nasan Chandra-röntgenteleskoopilla, joka kuvasi neutronitähteä nimeltä Circinus X-1. Kyseessä on itseasiassa kaksoistähtijärjestelmä, joka koostuu neutronitähdestä ja Aurinkoa huomattavasti massiivisemmasta suuresta tähdestä.

Neutronitähden ympärille näyttää muodostuneen kertymäkiekko, kuten mustille aukoille. Sen voimakas gravitaatio vetää ainetta seuralaistähdestä kertymäkiekkoon ja siitä se putoaa kohti neutronitähteä luoden voimakkaan, lähes valonnopeuteen yltävän ainesuihkun. Prosessia ei tosin vielä tunneta tarkkaan.

Pienemmässä kuvassa näkyy punaisena heikko, vihreänä keskimääräinen ja sinisellä voimakas röntgensäteily. Circinus X-1 on tärkeä kohde tähtitieteilijöille. Sen avulla voidaan selvittää miten myös neutronitähdet voivat synnyttää näitä tavattoman voimakkaita ainesuihkuja.

Lue lisää Chandran tiedotteesta (englanniksi)

Linkki isompaan kuvaan

Kuvassa on yhdistetty taiteilijan näkemys Circinus X-1-kaksoistähtijärjestelmästä ja Chandran ottama varsinainen kuva. Kuva Nasa/CXC/Univ. of Wisconsin-Madison/S.Heintz et al. Taiteilijan näkemys Nasa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *