Neptunuksella on kuuma etelänapa

19.9.2007 klo 07.53, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinkokunta

Kansainvälinen tutkijaryhmä on havainnut Neptunuksen etelänavan olevan huomattavasti muuta planeettaa kuumempi. Tämän tekee mahdolliseksi se, että Neptunuksen etelänapa on ollut auringonvalossa yhtäjaksoisesti noin 40 vuotta.

”Lämpötilat ovat niin korkeita, että metaanikaasu, joka on normaalisti jäätynyttä Neptunuksen kaasukehän yläosissa, pystyy tällä alueella nousemaan ylös kaasumaisena”, kertoo havainnot tehneen tutkimusryhmän johtaja Glenn Orton. ”Tämä ratkaisee pitkään kummastuttaneen ongelman Neptunuksen yläkaasukehän runsaana esiintyvän metaanin alkuperästä.”

Metaania ei ole Neptunuksessa paljon, sillä planeetta koostuu enimmäkseen kevyistä kaasuista, vedystä ja heliumista. Metaani aiheuttaa kuitenkin planeetan sinertävän värin, sillä se absorboi auringonvalosta punaisen ja heijastaa takaisin sinisen valon.

Neptunus sijaitsee noin 30-kertaisella etäisyydellä Auringosta Maahan nähden. Tällä etäisyydellä auringonvaloa on vain 1/900-osa siitä, mitä Maan etäisyydellä. Neptunuksen vuosi kestää 165 Maan vuotta. Sen eteläisellä pallonpuoliskolla on nyt ollut kesä jo 40 vuoden ajan.

Aiheesta lisää ESOn sivuilla (englanniksi)

Neptunuksesta otettu lämpökuva paljastaa sen muuta alueita kuumemman etelänavan. Neptunuksen keskilämpötila on -200 astetta Celsiusta. Etelänavan lämpötila on noin 10 astetta korkeampi. Alempana on tietokonemallinnos planeetan asennosta kuvaushetkellä. Kuva VLT / ESO / Nasa / JPL / Paris Observatory

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *