Maapallo muokkaa avaruussäätä
Avaruudessa riehuvien myrskyjen on tiedetty vaikuttavan ainakin jossain määrin Maan sääilmiöihin, mutta nyt Nasan tutkijat ovat huomanneet maapallon myrskyjen vaikuttavan myös avaruussäähän.
Tutkijat tarkkailivat lähes 400 kilometrin korkeudella olevaa ionosfäärin osaa ja havaitsivat tavallista paksumpien osien sijaitsevan suunnilleen niiden samojen paikkojen yläpuolella joissa tiedetään olevan paljon ukkosmyrskyjä. Ionosfäärissä aine on kuitenkin erittäin harvaa ja 400 kilometrin korkeudella yksittäiset atomit eivät enään törmää toisiinsa jatkuvasti. Siksi ukkosmyrskyillä ei ole mitään suoraa tapaa vaikuttaa näin korkealla oleviin ilmiöihin.
Selvittääkseen onko yhteys todella olemassa, tutkijat loivat tietokoneohjelman simuloimaan ukkosmyrskyjen vaikutuksia ionosfääriin. Simulaation mukaan alueet joissa myrskyt ovat yleisiä voivat vaikuttaa korkeammalla ilmakehässä oleviin varautuneisiin hiukkasiin, jotka puolestaan muokkaavat luomansa sähkömagneettisenkentän avulla vielä ylempänä olevan ionosfäärin rakennetta.
Seuraavaksi tutkijat haluavat selvittää onko myös vuodenajoilla tai yksittäisillä suurilla myrskyillä kuten hurrikaaneilla vaikutusta avaruussäähän. – SN
Kirkkaan sinisillä alueilla ionosfäärissä oleva plasma on paksuimmillaan. Katkoviivat
puolestaan kuvaavat alueita joissa nouseva kuuma ilma vaikuttaa avaruussäähän. Maapallon ympärillä oleva ionosfääri muodostuu röntgensäteilyn ja ultraviolettivalon hajottaessa ilmakehän atomeita ja molekyylejä. Kuva Nasa / University of California, Berkeley