Luotaimen tekoäly auttaa Mars-tutkimuksessa
Euroopan avaruusjärjestön Mars Express -luotain soveltaa kehittynyttä tekoälyä elämän merkkien etsimiseen punaiselta planeetalta. Järjestelmä on osoittautunut erittäin toimivaksi ja on säästänyt paljon vaivaa ja parantanut tutkimustulosten lähettämistä.
Mars Express kerää valtavan määrän tieteellistä dataa, joka täytyy lähettää Maahan juuri oikeaan aikaan oikeassa järjestyksessä. Mikäli ongelmia esiintyy, osa datasta voidaan menettää, kun luotaimen määrältään rajoitettu muisti joudutaan kirjoittamaan yli uusien havaintojen tieltä.
Perinteisesti datan lähetyskäskyt on annettu luotaimen maa-aseman henkilökunnan toimesta. ”Tämä on rankkaa ja aikaa vievää eikä se silti takaa etteikö dataa hukattaisi”, kuvailee ESAn kehittyneiden lentosuunnitelmien toimiston johtaja Alessandro Donati.
Ongelman minimoimiseksi luotaimeen kehitettiin vuonna 2005 ohjelmisto, joka tuo luotaimelle omaa tekoälyä. Luotain itse analysoi, milloin datahävikkiä on odotettavissa ja toimii sen mukaan. Datahävikki on lähes eliminoitu tekoälyn myötä ja työmäärä maa-asemalla on pudonnut murto-osaan.
”On mahdollista käyttää samantyyppistä tekoälyä tulevilla lennoilla, kuten ExoMars-mönkijässä”, lisää Donati. ”Tämänhetkinen saavutuksemme on lähtöpisteenä uudenlaisille itsenäistä toimintaa tukeville järjestelmille ESAn tulevilla lennoilla.”
Lue lisää ESAn sivuilta (englanniksi)