Kiina lähettää luotaimen Kuuhun
Kiinan on määrä vielä tänä vuonna aloittaa kuuohjelmansa toden teolla lähettämällä oma Chang’e I -luotain Kuuta kiertävälle radalle. Luotaimen on määrä muun muassa kuvata Kuun pintaa ja mitata sen alkuainekoostumusta.
Koska kyseessä on Kiinan ensimmäinen Maan kiertoradan ulkopuolelle suuntautuva lento, sen merkitys uuden teknologian testaamisessa on vähintään yhtä suuri kuin tutkimuksen tieteellinen anti. Laukaisuun käytettävä raketti LM-3A on aiemmin tehnyt yhdeksän onnistunutta lentoa.
Kiinan seuraava hanke kuututkimuksen saralla on laskeutuva luotain, sen jälkeen näytteen haku Maahan, ja joskus 2020-luvulla olisi vuorossa miehitetty lento.
Muita lähitulevaisuuden kuuluotaimia ovat Intian Chandrayaan ja USAn Lunar Reconnaissance Orbiter vuonna 2008, Intian Chandrayaan 2 vuosina 2010 tai 2011, sekä Venäjän Luna-Glob vuonna 2012. Japani laukaisi Selene-luotaimen kohti kuuta syyskuun 14. päivänä. Perille luotaimen on määrä saapua lokakuun 3. päivä.
Apollo-lentojen jälkeen unohduksiin jäänyt Kuu on siis saamassa lähivuosina vierailijoita enemmänkin. Suurena mielenkiinnon kohteena tällä hetkellä on vesi, jonka löytyminen Kuusta olisi valtava helpotus tuleville miehitetyille lennoille ja mahdolliselle pysyvälle kuuasemalle. Vettä voisi käyttää paitsi juomavetenä, myös hengitysilman ja rakettipolttoaineen valmistamiseen.
Yksi Kuusta etsittävä aine on Helium-3-isotooppi. Tämä Maassa harvinainen aine on yleisempi Kuussa. Helium-3 soveltuu fuusioreaktorin polttoaineeksi. Siksi sen noutaminen Kuusta saattaa tulevaisuudessa olla jopa taloudellisesti kannattavaa.
Lue aiheesta lisää Kiinan avaruushallinnon sivuilta (englanniksi)