Kepler-teleskooppi pääsi avaruuteen

7.3.2009 klo 09.00, kirjoittaja
Kategoriat: Teleskoopit

Nasan Kepler-avaruusteleskooppi laukaistiin onnistuneesti tänään kello 5.49 Suomen aikaa. Laukaisu oli jo 86. perättäinen onnistuminen Delta II -raketilla. Keplerin on määrä etsi eksoplaneettoja ja sen kaavaillaan toimivan vähintään 3,5 vuotta.

”Keplerin lopullisena päämääränä on löytää ja tutkia maankaltaisia planeettoja”, kertoo Nasan Astrofysiikan osaston johtaja Jon Morse. ”Keplerin työ on hyvin tärkeätä maankaltaisten planeettojen esiintymistiheyden ymmärtämiseksi sekä tulevaisuuden suoraan planeettoja havainnoivien laitteiden suunnittelun kannalta.”

Kepler-avaruusteleskooppi etsii eksoplaneettoja niin kutsutulla ylikulkumenetelmällä. Mikäli tähteä kiertävän eksoplaneetan ratataso kulkee maapallolta nähtynä tähden pinnan yli, planeetta himmentää emotähtensä kirkkautta ylikulun ajaksi. Kepler tulee tarkkailemaan samanaikaisesti 100 000 tähden kirkkautta.

Ranskalainen COROT-avaruusteleskooppi on etsinyt eksoplaneettoja samalla menetelmällä jo kaksi vuotta. COROTin pääpeili on halkaisijaltaan ainoastaan 27 senttimetriä, kun taas Keplerin pääpeili on peräti 0,95-metrinen. (Aiheesta lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä)

Lue lisää Nasan sivuilta (englanniksi)

Kepler-avaruusteleskooppi tarkkailee jatkuvasti pientä aluetta Joutsenen ja Lyyran tähdistöjen välissä etsien kirkkausvaihteluja, jotka vihjaavat tämän suunnan tähtiä kiertävistä planeetoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *