Japetus on fossiili yli kolmen miljardin vuoden takaa

18.7.2007 klo 07.38, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinkokunta

Saturnuksen Japetus-kuu on todellinen muinaismuisto. Sen päiväntasaajan vuoristo syntyi yli kolme miljardia vuotta sitten, arvioidaan Nasan tutkijoiden tuoreessa raportissa.

”Japetus pyöri nopeasti ja jäätyi nuorena jättäen muotoonsa pullistuman”, kertoo Cassini-luotaimen löytöjen parissa työskentelevä Julie Castillo Nasasta.

”Olemme mallintaneet Japetuksen pyörimisliikkeen aiheuttamaa muotoa ja sitä, miksi sen pyöriminen on hidastunut nykyiseen 80 vuorokauden periodiin”, selostaa Castillon työtoveri Dennis Matson. Kuun pyörimisen uskotaan alunperin olleen paljon nykyistä nopeampi, 5-16 tuntia.

Kuun pinta oli alkuaikoina sula johtuen sisustan radioaktiivisten aineiden tuottamasta lämmöstä. Pinta kuitenkin jäätyi pyörimisnopeuden ollessa 16 tuntia. Lisäksi Japetuksen pinta-ala pieneni ja ylimääräinen pintamateriaali muodosti rengasvuoriston sen päiväntasaajalle.

Japetus on Saturnuksen kolmanneksi suurin kuu. Sen päiväntasaajan halkaisija on noin 1400 kilometriä. Nykyään kuun pyörimisliike akselinsa ympäri on lukkiutunut kiertoaikaan Saturnuksen ympäri, kuten myös Maan Kuulla. Lisää tutkimustietoa Japetuksesta odotetaan Cassinin seuraavan, 10. syyskuuta tapahtuvan lähiohituksen aikaan. Luotain kulkee silloin vain 1000 kilometrin korkeudelta Japetuksen pinnasta.

Aiheesta lisää Nasan sivuilta (englanniksi)

Saturnuksen Japetus-kuun pinnalla erottuu selvästi päiväntasaajalla oleva vuoristo, jonka uskotaan syntyneen nopean pyörimisnopeuden takia miljardeja vuosia sitten. Kuva Nasa / JPL / Space Science Institute

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *