Jääkausien ja galaktisen kierron yhteyttä epäillään

27.6.2009 klo 03.39, kirjoittaja
Kategoriat: Linnunrata ja galaksit

Uusi tutkimus kyseenalaistaa hypoteesin siitä, että jääkausien esiintyminen ja Auringon liike Linnunradan spiraalihaarojen läpi olisivat yhteydessä toisiinsa.

Tähän asti yhtenä pääsyistä maapallon pitkäaikaisiin lämpötilavaihteluihin on pidetty Nir Shavivin ja Ján Veizerin vuonna 2003 esittämää teoriaa. Sen mukaan Linnunradan spiraalihaarojen alueella esiintyvä suurempi kosmisten säteiden määrä olisi vastuussa Maan ilmaston hyvin pitkäaikaisista muutoksista.

Spitzer-avaruusteleskoopin havaintojen mukaan galaksimme kierteishaarat ovat kuitenkin rakenteiltaan epäsäännöllisempiä kuin aiemmin on luultu. Näin ollen Auringon paikan vaihtelu suhteessa spiraalihaaroihin ei voi olla niin tasaista kuin on oletettu. Näin ollen se ei voine selittää tasaisesti 140 miljoonan vuoden sykleissä tapahtuneita ilmastomuutoksia.

Eräs galaktinen vaihtoehto hyvin pitkäaikaisten ilmastonmuutosten synnylle voisi sen sijaan olla Auringon liike suhteessa galaksin ratatasoon. Aurinkokunta sukeltaa aika ajoin läpi galaksimme ratatason, jossa on esimerkiksi enemmän tähtienvälistä pölyä kuin samaisen tason ylä- ja alapuolella.

Lue lisää Physicsworldin sivuilta (englanniksi)

Taiteilijan näkemys Linnunradan muodosta. Aurinko kiertää Linnunradan keskustan noin 220 miljoonassa vuodessa. Sen lisäksi spiraalihaarojen tihentymät liikkuvat galaksissa. Kuva Nasa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *