Hubble paljasti kääpiögalaksin luultua vanhemmaksi

17.10.2007 klo 07.49, kirjoittaja
Kategoriat: Linnunrata ja galaksit

Hubble-avaruusteleskooppi on paljastanut erään maailmankaikkeuden nuorimpana pidetyn galaksin olevan huomattavasti luultua vanhempi. I Zwicky 18 on epäsäännöllinen kääpiögalaksi, joka sijaitsee meistä noin 59 miljoonan valovuoden etäisyydellä.

40 vuotta sitten Palomarin observatorion havaintoihin perustuen arveltiin, että galaksi olisi muodostanut tähtensä miljardeja vuosia naapureitansa, kuten Linnunrataa, myöhemmin. Näiden havaintojen mukaan galaksin tähdistä löytyi hyvin vähän raskaita alkuaineita. Nyt Hubblen havaintodatan avulla on päätelty, että Zwickyn tähtituotanto alkoi vähintään miljardi vuotta sitten. Siitä on löydetty myös jopa 10 miljardin vuoden ikäisiä tähtiä.

”Vaikkakaan galaksi ei ole yhtä nuori kuin mitä luultiin, se on kuitenkin selvästi poikkeava kehitykseltään ja ainutlaatuinen lähialueellaan maailmankaikkeudessa”, kuvailee Hubblen havaintojen tutkimusta johtanut Alessandra Aloisi ESAsta.

Jostain syystä I Zwicky 18 -galaksissa syntyi tähtiä paljon hitaammin kuin muissa samanikäisissä galakseissa. Suurin mysteeri onkin, miksi galaksissa syntyi aikaisemmin niin vähän tähtiä ja miksi siellä on meneillään tähtien syntybuumi juuri nyt.

Eräs mahdollisista selityksistä tälle saattaa olla I Zwicky 18:n seuralaisgalaksi, joka sijaitsee viereisessä kuvassa ylävasemmalla. Lähiohituksen painovoimavuorovaikutus galaksien välillä on saattanut aiheuttaa uusien tähtien syntymisen massoittain.

Aiheesta lisää ESAn sivuilla (englanniksi)

I Zwicky 18 (kuvan alaosassa) on luokiteltu epäsäännölliseksi kääpiögalaksiksi, ja se on paljon Linnunrataa pienempi. Sitä ollaan tähän asti pidetty yhtenä nuorimmista tunnetuista galakseista. Hubble on nyt kuitenkin paljastanut galaksista myös vanhoja tähtiä. Galaksin valko-sinertävissä keskusosissa syntyy tähtiä ennätysmäistä tahtia. Galaksin laidoilla olevat sinertävät kaasupilvet taas ovat tähtituulien ja supernovien pois puhaltamaa kaasua. Kuva Nasa / ESA / STScI (A. Aloisi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *