Hubble kuvasi muinaista jättigalaksia

8.2.2008 klo 07.52, kirjoittaja
Kategoriat: Linnunrata ja galaksit

Avaruusteleskooppi Hubblen tuorein julkaistu kuva esittää galaksia NGC 1132. Näkyvässä valossa se vaikuttaa tavalliselta yksinäiseltä elliptiseltä galaksilta, mutta röntgenin aallonpituusalueella sen todellinen koko paljastuu.

Nasan Chandra-röntgenteleskooppi on paljastanut siinä piilevän yhtä paljon pimeää ainetta, kuin normaalisti on kymmenissä tai sadoissa galakseissa. Röntgenhohde ulottuu yli kymmenkertaiselle etäisyydelle galaksin näkyvän valon 120 000 valovuoden halkaisijaan verrattuna. NGC 1132:n uskotaan muodostuneen kokonaisen galaksiryhmän yhteensulautumisen seurauksena.

Yhteensulautuman muodostumisen aiheuttanut ilmiö on toistaiseksi tuntematon. Luultavaa galaksiliittymä syntyi gravitaation ajamana galaktisen kannibalismin seurauksena. Toinen vaihtoehto on, että galaksi muodostui jättiläiseksi jo alkujaan. Tuhannet pallomaiset tähtijoukot NGC 1132:n ympärillä kuitenkin viittaavat ensimmäiseen vaihtoehtoon.

Galaksi sijaitsee 320 miljoonan valovuoden etäisyydellä Eridanuksen tähtikuviossa.

Aiheesta lisää ESAn Hubble-sivuilta (englanniksi)


Kuva täydessä koossaan

NGC 1132:n uskotaan olevan galaktinen fossiili, joka on jäänyt jäljelle kokonaisen galaksiryhmän yhteensulautumisesta. Hubblen kuvassa erottuu myös tuhansia pallomaisia tähtijoukkoja galaksin ympärillä sekä taustataivaalla valtaisa määrä kaukaisia galakseja. Kuva Nasa / ESA / Hubble Heritage / Hubble Collaboration / M. West

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *