Grond metsästää gammapurkauksia

10.7.2007 klo 07.15, kirjoittaja
Kategoriat: Teleskoopit

Euroopan eteläinen observatorio on ottanut käyttöönsä uuden instrumentin gammapurkausten tutkimukseen. Grondiksi nimetty laite ottaa samanaikaisesti kuvia seitsemällä eri aallonpituudella.

”Jotta voisimme tehdä etäisyydenmittauksen kaukaisista kohteista mahdollisimman tarkaksi, päätimme käyttää neljää erilaista suodatinta optisella alueella ja kolmea lähi-infrapunassa”, selostaa Grondin kehitystä johtanut Jochen Greiner.

Gamma-alueella tapahtuvan purkauksen jälkeen on mahdollista havaita optisella alueella sen jälkihehku. Tyypillinen gammapurkauksen lähde putoaa viidestoistaosaan kirkkaudestaan jo 10 minuutissa ja noin kahdessadasosaan tunnin kuluttua purkauksesta. Rajoitetun tarkkailuajan vuoksi on ensiarvoisen tärkeää saada otettua useita kuvia samanaikaisesti.

Grondin soveltama etäisyydenmittaus perustuu Hubblen lakiin. Mitä kauempana kohteet ovat, sen nopeammin ne näyttävät etääntyvän meistä. Tunnistamalla purkauksen spektrin emissioviivoja eri aallonpituuksilla, voidaan laskea punasiirtymä ja suorittaa sen avulla kohteen etäisyysarvio.


Aiheesta lisää ESOn sivuilta (englanniksi)

Grondiksi ristitty instrumentti on asennettu 2,2-metriseen kaukoputkeen La Sillan observatoriossa. Kuva ESO

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *