Tähtitieteellinen yhdistys
Elokuun superkuu: Anne Wirtanen
Ennen kaukoputken keksimistä ihmiskunta oli vuosituhansien ajan tutkinut tähtitaivasta ja Kuuta ainoastaan paljaiden silmien avulla. Ilman optisia apuvälineitäkin tehtyjen havaintojen avulla tähtitaivaan liike tunnettiin varsin hyvin. Kuun vaiheita käytettiin ajanlaskussa ja kuukalenterien pohjalla. Myös Kuun rata ja siinä esiintyneet poikkeukset olivat tunnettuja.
Kuun havaitsemisesta paljain silmin riittää nykyajankin ihmiselle paljon opittavaa ja kerrottavaa. Ursan Kuu ja planeetat -harrastusryhmän vastuuaktiivit Paula Wirtanen ja Veikko Mäkelä totesivatkin esitelmää tehdessään aineistoa riittävän peräti kahteen esityskertaan!
Tässä ensimmäisessä osassa keskitytään Kuun rataan ja liikkeisiin. Esitelmässä kerrotaan kuukauden keston määrittelemisestä, Kuun liikkeestä taivaalla tähdistöstä toiseen, Kuun vaiheiden esiintymisestä eri vuodenaikoina, sadonkorjuun ajan täysikuun erityisyydestä sekä syitä siihen, miksi täysikuu näyttää olevan joskus tavallistakin matalammalla kesätaivaalla. Esitelmässä kerrotaan myös kapeiden kuunsirppien sekä päivätaivaalla olevan Kuun löytämisestä ja sivutaanpa lyhyesti myös superkuuta.
Esitelmöitsijöistä Veikko Mäkelä on tähtitaivaan tutkimisesta paljain silmin kiinnostunut tähtiharrastuksen moniottelija, Paula Wirtasen kiinnostuksen kohteiden ollessa Kuu ja planeetat. Kumpikin toimii vastuuaktiivina Ursan Kuu ja planeetat -harrastusryhmässä ja molemmat ovat pitkäaikaisia tähtitieteen harrastajia.
Lisätietoa Ursan verkkolehti Zeniitin sivuilta:
Kuu paljain silmin, osa 1 – Kuun rata
Kuu paljain silmin, osa 2 – Kuu vaiheesta toiseen