Tähtitieteellinen tietokoneavusteinen piirtäminen

22.2.2010 klo 17.59, kirjoittaja
Kategoriat: Kirjaesittelyt

Peter Grego: Astronomical Cybersketching. Observational Drawing with PDAs and Tablet PCs. 2009, xviii+219 s. Nidottu. Springer. ISBN 978-0-387-85350-5. Kirja kuuluu Ursan kirjaston kokoelmiin.

Kirjassa on kaksi osaa, kahdeksan lukua sekä kiitokset, tietoja tekijästä, johdanto, sanasto ja hakemisto.

Astronomical Cybersketchig, kansikuva

Kirjan ensimmäisen osan viidessä luvussa Peter Grego käsittelee piirrosten tekemiseen käytettäviä laitteita. Toisen osan kolmen luvun aiheina ovat piirros- ja muut ohjelmat.

Kirjan tekijä Peter Grego on katsellut taivasta vuodesta 1976 lähtien. Kuun tutkimisen hän aloitti kuusi vuotta myöhemmin. Hänellä on Cornwallin St. Dennisissä puutarhassaan useita kaukoputkia, joista hän käyttää ahkerimmin 200 mm:n katadioptrista kaukoputkea. Peter Grego on kiinnostunut erityisesti Kuusta ja kirkkaista planeetoista.

Peter Grego on johtanut yhdistyksen Britain’s Society for Popular Astronomy kuujaostoa vuodesta 1984 lähtien. Hän on ollut jo neljän vuoden ajan British Astronomical Associationin Kuun pinnanmuotojen havaitsijoiden koordinaattorina. Havaitsemisen lisäksi hän toimii neljän tähtitieteellisen julkaisun toimittajana. Hänen aikansa on riittänyt myös 15 kirjan kirjoittamiseen.

Kirjan johdanto alkaa kuvitteellisella 30 000 vuoden takaisella supernovan havainnolla. Uusi tähti ilmaantui varoittamatta yölliselle taivaalle ja jokainen yhteisön jäsen oli peloissaan. Tämä odottamaton taivaallinen tunkeutuja oli liian kirkas katsottavaksi ja se häivytti loistollaan tähtien muodostamat kuviot näkyvistä. Kukaan pienen kivikautisen yhteisön jäsenistä ei muista nähneensä aikaisemmin mitään vastaavaa. Seuraavana aamuna ryhmän vanhahko shamaani ikuistaa pyhän luolan seinään uuden tähden.

Pyreneillä olevan Lascaux’n luolan seinässä on piirroksia, joiden on tulkittu esittävän tähtitaivaan kohteita.

Peter Grego käsittelee kirjan ensimmäisessä luvussa kuudella sivulla ennen kaukoputken keksimistä tehtyjä havaintolaitteita. Kuvan ja kohtuullisen laajan tekstin ovat saaneet Stonehengen kivikehät, Antikytheran laite sekä astrolabi. Luvun loppuosa kertoo graafisten havaintolaitteiden kehityksestä.

Toisessa luvussa tekijä kertoo, kuinka tähtikarttoja ja havaintopiirroksia tehtiin ensimmäisten kotitietokoneiden avulla. Luku päättyy web-kameroiden esittelyyn. Kolmannessa ja neljännessä luvussa havainnot muutetaan piirroksiksi kannettavien laitteiden avulla. Käsitellyiksi tulevat kämmentietokoneet ja niitä suuremmat laitteet.

Viidennen luvun aiheina ovat erilaiset tallennuslaitteet levykkeistä alkaen erilaisiin muistikortteihin saakka.

Kolmessa viimeisessä luvussa Grego esittelee muutaman rivin avulla 34 tähtikartta-, planetaario- ja kuvankäsittelyohjelmaa, tarvittaessa kuvien kera. Maininnan saavat mm. Cartes du Ciel, Celestia, Earth Centered Universe, Google Earth, Lunar Map Pro, Registax, Sky Map Pro, TheSky ja Virtual Atlas of the Moon.

Kahdessa viimeisessä luvussa lukija saa tietää lukuisten esimerkkien avulla, kuinka raakapiirroksesta muokataan esittelykelpoinen kuva.

Vähän havaintopiirroksia tekevät hyötyvät eniten kahdesta viimeisestä luvusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *