Tähtikarttojen historiaa

4.6.2009 klo 19.07, kirjoittaja
Kategoriat: Kirjaesittelyt

Nick Kanas: Star Maps. History, Artistry, and Cartography. 2007, Springer, xxxii + 382 sivua, nidottu, koko 170 mm x 240 mm. ISBN 978-0-387-71668-8.

Nick Kanas toimii Kalifornian yliopistossa San Franciscossa psykiatrian professorina. Hän on ollut kiinnostunut tähtitaivaan ilmiöistä Sputnik 1 -satelliitin laukaisusta lähtien.

Nick Kanasin ensimmäinen kaukoputki oli kuuden senttimetrin läpimittainen. Tähtikarttoihin hän tutustui tilaamansa Sky & Telescope -lehden kuukausikarttojen avulla. Yliopistouransa alussa hänellä oli varaa hankkia 20 cm:n peilikaukoputki. Osallistuttuaan eräänä kylmänä marraskuun iltana kaupungin pohjoispuolella vuorella järjestettyyn tähti-iltaan hän totesi tarvitsevansa lämpimämmän takin ja kunnollisen tähtikartan. Nortons Star Atlas -kartaston jälkeen hän hankki useita kartastoja.

Karttojen keräilijä Nick Kansasista tuli vuonna 1982, kun hän vieraili newportlaisessa antikvariaatissa. Hän osti liikkeestä kaksi vanhaa seinäkarttaa, jotka kuninkaallinen astronomi John Flamsteed oli laatinut.

Kirjan Star Maps kansi

Vuonna 1989 Nick Kanas vietti sapattivuotta ja vieraili Lontoossa British Museumin taivaallisten karttojen näyttelyssä. Hän jatkoi historiallisten karttojen ja kirjojen hankkimista. Hän myös liittyi Kalifornian karttayhdistykseen, Washingtonin karttayhdistykseen ja Kansainväliseen karttojen keräilijöiden yhdistykseen.

Nick Kanas tunsi itsensä turhautuneeksi, koska ei ollut olemassa edes yhtä kirjaa joka auttaisi häntä karttojen keräilyssä. Nyt, 25 vuotta myöhemmin, sellainen kirja on olemassa.

Tässä esiteltävänä olevassa kirjassa on alkusanat, esipuhe, kiitokset, kuvien ja taulukoiden luettelo, lyhenneluettelo, 10 lukua, viisi liitettä, joista viimeisinä ovat sanasto ja hakemisto. Kirjassa on lukuisia mustavalkeita kuvia kartoista sekä kolmessa jaksossa osittain samoja karttoja värillisinä. Jokaisen luvun lopussa on luettelo luvun aihepiiriin sopivista kirjoista.

Ensimmäinen luku käsittelee 15 sivulla kysymystä Mikä on tähtikartta. Kartat voidaan jakaa tähdistöjen karttoihin ja kosmologisten käsitysten esittämiseen laadittuihin kaavioihin.

Nick Kanas seuraa useassa luvussa maapallon eri puolilla eläneiden kansojen kosmologisten käsitysten kehitystä. Euroopasta vastaan tulevat antiikin kreikkalaiset filosofit, Johannes Gutenberg, Regiomontanus, Nicholas Copernicus, Johannes Kepler, Tycho Brahe, Edmond Halley, Nicolas de Lacaille, Gerald Mercator, Alessandro Piccolomini, Johann Bayer, John Flamsteed, Johann Bode, Andreas Cellarius ja lukuisa joukko muita karttojen laatijoita.

Viimeisessä luvussa Nick Kanas kuvailee siirtymistä mytologisia hahmoja sisältäneistä kartoista kuvattomiin kartastoihin. Esille tulevat mm. Wollastonin Portraituire of the Heavens, Flammarion Atlas Celeste, Argalanderin Bonner Durchmusterung, Nortons star Atlas sekä Becvarin ja Tirionin kartastot.

Ensimmäinen liite antaa neuvoja mahdollisille kartastojen keräilijöille. Toinen liite antaa tietoja monista karttojen laatijoista.

Kirja Star Maps on varsin suositeltava lähdeteos kartoista ja niiden laatijoista kiinnostuneille.

Kirja on hankittu Ursan kirjastoon tämän vuoden alussa. Kirjan omakseen haluavat löytävät sen kirjakaupasta hyllytavarana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *