Oikean ajan välityksen historiaa

8.1.2009 klo 14.22, kirjoittaja
Kategoriat: Kirjaesittelyt

David Rooney: Ruth Belville. The Greenwich Time Lady. 192 sivua, sidottu, National Maritime Museum, Royal Observatory Greenwich. ISBN 978-0-948065-97-2.

Satamassa oleva laiva sai oikean ajan, kun Greenwichin observatorion aikamerkkipussi putosi alas. Miten kauempana observatoriosta olevat oikean ajan tarvitsijat saivat tiedon oikeasta ajasta?

The Greenwich Time Lady -kirjan kansi

Varhaisin ratkaisu oli kuljettaa Greenwichin kronometriin verratulla tarkalla kellolla oikea aika ympäri Lontoota. Ruth Belvillen perheellä oli vuodesta 1836 lähtien Arnold-merkkinen taskukello. Kirja kertoo kolmesta perheen jäsenestä ja heidän työstään ajan välityksen piirissä. Toiminnan aloitti Ruthin isä John Belville ja sitä jatkoivat ensiksi Maria Belville ja Ruth Belville.

Maria ja Ruth vierailivat maanantaisin observatoriossa, jossa henkilökunta vertasi Arnoldia observatorion omaan kelloon ja antoivat myös todistuksen vertailtavana olevan kellon käynnistä. Tämän jälkeen oikean ajan toimittajat käyttivät hyväkseen Lontoon runsasta juna- ja raitiovaunu-liikennettä.

Viime vuosisadalla ajan välitykseen tulivat mukaan sähköiset menetelmät ja lopulta BBC ja Big Ben.

Kirjan etu- ja takakansien sisäpuolelle on kuvattu Lontoon liikenneverkkoa.

Kokonaisuudessaan kirja on varsin mielenkiintoinen lisä ajasta kiinnostuneiden teosvalikoimaan. Greenwichin observatoriossa tai läheisessä Merenkulkumuseossa vierailevat löytänevät kirjan paikallisista matkamuistomyymaälöistä. Muut löytävät kirjan kirjakaupoista tai verkkokaupoista. Ursan jäsenet voivat lainata sen Ursan kirjastosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *