Näytelmä Venuksen ylikulun havaitsijasta

12.3.2012 klo 19.50, kirjoittaja
Kategoriat: Kirjaesittelyt

Maureen Hunter: Transit of Venus, a Play. Blizzard Publishing Inc., Canada. 1992, second printing 1994. Nidottu. 94 sivua. ISBN-10: 0-921368-19-1.

Kanadalaisen, vuonna 1947 syntyneen Maureen Hunterin näytelmää ranskalaisesta tähtitieteilijästä Guillaume Le Gentil de la Galasièrestä on esitetty useassa teatterissa Kanadassa ja Englannissa. Ensi-iltansa näytelmä sai marraskuussa 1992 Manitoba Theatre Centerissä. Tämä esitys oli samalla 25 vuoteen ensimmäinen manitobalaisen kirjailijan kirjoittama ja teatterikeskuksen suurella näyttämöllä esitetty näytelmä. Englannissa näytelmää esitti The Royal Shakespeare Company Stratford-upon-Avonissa ja Lontoossa. Näytelmää on esitetty myöhemmin useaan kertaan Kanadassa. Suuresta suosiosta kertoo myös se, että näytelmästä on kirjoitettu ooppera. Manitoba Opera esitti marraskuussa 2007 oopperaa kolmena iltana.

Maureen Hunter syntyi ja vietti nuoruutensa Kanadassa, Indian Headissä, Saskatchewanissa. Hän opiskeli englannin kieltä Saskatschewanin yliopistossa ja valmistui vuonna 1970. Hän saa elantonsa pääasiallisesti näytelmien kirjoittamisesta. Muita Maureen Hunterin näytelmiä ovat Footprints on the Moon ja Beautiful Lake Winnipeg.

Näytelmä jakautuu kolmeen näytökseen. Näytelmän henkilöt ovat Le Gentil (35 vuotias vuonna 1760), hänen avustajansa Demarais (18), Le Gentilin taloudenhoitaja Margot (36), Le Gentilin äiti, Mme. Sylvie (65) sekä Le Gentilin morsian Celeste (15). Tapahtumapaikkana on Le Gentilin koti maaseudulla. Näytösten tapahtuma-ajat ovat maaliskuu 1760, heinäkuu 1766 ja marraskuu 1771. Huonetilat ja kalustot ovat yksinkertaisia. Työhuoneessa ovat pöytä, joitakin tuoleja ja kaukoputki. Olohuoneessa ovat sohva, joitakin tuoleja sekä pieniä pöytiä. Observatoriossa ovat kaukoputki, vapaasti siirrettävä karttapallo, pari erilaista tuolia ja pöytä.

Ensimmäisessä näytöksessä Le Gentil on lähdössä Intian Pondicherryyn havaitsemaan vuoden 1761 Venuksen kulkua Auringon kiekon editse. Hän on saanut hankittua itselleen kuljetuksen Intiaan ranskalaisella Le Berryer -laivalla. Toisessa näytöksessä Le Gentil on palannut epäonniselta havaintomatkaltaan kotiinsa ennen lähtöä havaitsemaan vuonna 1769 tapahtuvaa seuraavaa ylikulkua. Todellisuudessa Le Gentil palasi Ranskaan vasta 11 vuoden kuluttua saamatta yhtään kunnollista havaintoa. Kolmannessa näytöksessä Le Gentil on taas kotonaan.

Näytelmä käsittelee ihmissuhteissa tapahtuvia muutoksia, jotka aiheutuvat suurista etäisyys- ja aikaeroista. Näytelmän käsikirjoittajille, ohjaajille, lavastajille ja näyttelijöille on syytä antaa huomattavat tunnustukset vaativista töistään. Koska tiedossani ei ole lähellä esitettäviä näytöksiä, pitää tyytyä eläytymään Le Gentilin lähipiirin ajatusmaailmaan kirjan avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *