Messierin kohteiden kartasto

11.6.2009 klo 12.06, kirjoittaja
Kategoriat: Kirjaesittelyt

Ronald Stoyan, Stefan Binnewies, Klaus-Peter Schroeder: Atlas of the Messier Objects. Highlights of the Deep Sky. 2008, Cambridge University Press, sidottu, 370 sivua. Koko 270 mm x 317 mm. ISBN 978-0-521-89554-5.

Ronald Stoyan on saksalaisen Interstellarum-lehden päätoimittaja. Hän oli mukana perustamassa saksalaista syvän taivaan kohteiden havaitsijaryhmää. Ronald Stoyan käsien jälki näkyy useissa käytännönläheisissä tähtitieteen kirjoissa.

Stefan Binnewies kuuluu eturivin tähtivalokuvaajiin. Hän matkustaa ympäri maapalloa saadakseen parhaita otoksia. Hän on avustanut Namibian Windhoekin lähellä olevan Capella observatorion perustamisessa.

Susanne Friedrich on Interstellarum-lehden toimittaja ja Max-Planck-Instituutin vieraileva tutkija. Hän on koulutukseltaan astrofyysikko ja hän havaitsee taivasta sekä visuaalisesti että valokuvaamalla. Susanne Friedrich on viettänyt tähtitieteen parissa yli 25 vuotta.

Klaus-Peter Schroeder on Mexicon Guanajauton yliopiston tähtitieteen professori. Hän on ollut nuoruudestaan lähtien innokas tähtitieteen harrastaja ja valokuvaaja. Hän on julkaissut useita kirjoja tähtivalokuvauksesta. Hänen töittensä tuloksia on esiintynyt useissa tähtitieteen harrastajien lehdissä.

Kirjan Atlas of the Messier Objects kansi

Messierin luettelon sumut ja galaksit ovat tähtitieteen harrastajien suosituimpia kohteita. Tämä uusi kartasto kertoo kustakin kohteesta sen astrofysikaalisen merkityksen, perusteellista tutkimustietoa kohteen löytämisestä, selkeä havaintoihin perustuva kuvaus kohteesta oli havaintoväline paljaat silmät tai suuri kaukoputki. Lisäksi mukana on Messierin ja muiden aikalaishavaitsijoiden havaintokertomuksia ja havaintoihin liittyviä kaskuja.

Kartastossa on alkusanat, esipuhe, käyttäjän opas, tietoja Charles Messieristä, havaintoja, luettelo, kohteiden tilastotietoa, oppaat kohteiden visuaaliseen ja valokuvaukselliseen havaitsemiseen, kohteiden yksityiskohtaiset kuvaukset, teknisten termien sanasto, kuvien ja lähteiden luettelo.

Sisällysluettelon aukeamasta kolme neljäsosaa kuluu Messierin kohteiden tyyppien, tähdistöjen ja tarkemman esittelyn sivunumeron kertomiseen. Lopusta tilasta puolet on sisällysluetteloa.

Alkusanoissa David H. Levy kysyy, miksi uusi Messierin kohteiden kirja. Aikaisempien kirjojen tekijöinä ovat kunnostautuneet Kenneth Gly-Jones, Stephen James O’Meara ja Ken Graun. Eikö näissä ole jo tarpeeksi? Vastaus on kielteinen. Erityisen kehun saa Ronald Stoyanin opetuksellinen, historiallinen ja astrofysikaalinen katsaus komeettojen metsästäjään ja luetteloon, jonka hän laati elinaikanaan.

Esipuheessa Ronald Stoyan kertoo kirjan syntyyn vaikuttaneista tekijöistä. Useiden kuvien lähtökohtana olivat Kreikassa, Chilessä ja Namibiassa otetut valokuvat. Yhteensä ne käsittävät yli 5000 minuuttia valotuksia ja 150 tuntia visuaalisia havaintoja. Hän esittää kiitoksensa kirjan muille kirjoittajille sekä lähes 20:lle muulle henkilölle kustannusyhtiön henkilöitä unohtamatta.

Käyttäjän opas avaa kohteiden luokittelutiedot, kertoo, mitä historiatietoihin kuuluu, mikä merkitys kohteilla on astrofysiikan kannalta sekä miten kohteita havaitaan. Käyttäjän oppaan viimeinen aukeama kertoo miten kirjan kuvia on käsitelty.

Käyttäjän opasta seuraava luku kertoo Charles Messierin elämästä. Noin puolen sivun mittaiset laatikot kertovat myös Nicolas-Louis de Lacaillesta, Johann Elert Bodesta ja Pierre Mechainista.

Havainnot-luku kertoo syistä, joiden vuoksi Charles Messier alkoi kerätä luetteloa komeettojen etsintää haittaavista taivaan kohteista. Ensimmäisen kohteen löytymisen aikana – 12. syyskuuta 1758 – Messier oli havaitsemassa samana vuonna löytynyttä komeettaa. Sumun muoto ja kirkkaus muistutti niin paljon komeettaa, että hän rupesi etsimään muita samankaltaisia sumuja. Luku kertoo myös muista sumujen havaitsijoista.

Valtaosa kirjasta kuluu yksittäisten kohteiden esittelyyn. Esittely alkaa kohteiden numerotiedoilla. Kohteen löytöhistoriaa ja astrofysikaalista merkitystä selostetaan tarpeellisessa laajuudessa. Valokuvia ja piirroksia on toisinaan useita sivuja. Nostopaino-sumun M27) kohdalla tekstiä on kaksi sivua ja kuvia kolme sivua. Andromedan galaksi (M31) on saanut kaikkiaan kahdeksan sivua, joista neljä ovat koko sivun kuvia.

Kirjan viimeiset luvut mahtuvat 14 sivuun.

Atlas of the Messier Objects soveltuu mainiosti syvän taivaan kohteista kiinnostuneen usein käytettävien kirjojen hyllyyn. Kirja on näkynyt kirjakaupan esittelypöydällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *