Kirja Kopernikuksen De Revolutions synnystä

19.12.2011 klo 19.50, kirjoittaja
Kategoriat: Kirjaesittelyt

Dava Sobel: A More Perfect Heaven. How Copernicus Revolutionized the Cosmos. 2011. Walker Publishing Company, Inc., New York, a division of Bloomsbury Publishing. xiv + 274 sivua. Sidottu. Irrallinen kansipaperi, joka kertoo lyhyesti kirjasta ja tekijästä. ISBN 978-0-8027-1793-1.

Kirjan 'A More Perfect Heaven' kansikuva

Kirja jakautuu kolmeen osaan (Prelude, Interplay ja Aftermath). Viimeistä osaa seuraavat kiitokset, Kopernikukseen liittyvät merkkivuodet, kirjan tekstiosaan liittyvät huomautukset, kirjallisuusviitteet, kuvien lähteet sekä hakemisto. Sisällysluettelon jälkeiset kaksi karttaa selventävät kirjan tapahtumapaikkojen sijainnit.

Nicolaus Copernicus syntyi Torunissa, Puolassa helmikuussa 1473. Hän sai nimensä Mikolaj isänsä mukaan ja varttui Niklas Koppernigh -nimisenä kauppiasperheen toisena poikana ja nuorimpana lapsena Silesian kuparikaivosalueella. Vanhempi Mikolaj Koppernigk muutti vuoden 1456 tienoilla Krakovasta Toruniin, jossa hän meni naimisiin Barbara Watzenroden kanssa. He asuivat kapean Pyhän Annen kadun varrella ja kasvattivat neljää lasta. Katu tunnetaan nykyään Copernikuksen katu -nimellä ja heidän asuitalonsa toimii museona.

Nicolaus opiskeli Krakovan lähellä Jagiellonisessa yliopistossa logiikkaa, runousoppia, väittelytaitoa, luonnonfilosofiaa ja matemaattista tähtitiedettä.

Copernicus kiinnostui yliopisto-opintojensa alussa planeettojen liikkeistä. Hän osti kaksi sarjaa taulukoita, joiden avulla oli mahdollista laskea planeettojen sijainnit. Hän sitoi nämä yhdeksi niteeksi, johon hän lisäsi vielä 16 tyhjää sivua. 30-vuotisen sodan sotasaaliiksi joutunut teos on nykyään Uppsalan yliopistossa.

Vuoden 1510 tienoilla, lähes 40-vuotias Copernicus esitti, että maailmankaikkeuden keskuksena on Aurinko Maan asemesta. Hän salasi teoriansa 30 vuoden ajaksi, koska hän pelkäsi joutuvansa matemaatikoiden naurujen kohteeksi. Odottamaton vieras, George Joachim Rheticus, teki vaarallisen, usean sadan kilometrin mittaisen matkan Puolan pohjoisosiin vuonna 1539, innokkaana tutustumaan uuteen planeettojen järjestelmään sen luojan, vanhenevan Copernicuksen luona. Nuorukainen viipyi Copernikuksen luona kaksi vuotta, vaikka lait kielsivät Lutherin oppia kannattavan henkilön oleskelun Copernicuksen katolisessa hiippakunnassa. Rheticus auttoi kauan laiminlyödyn käsikirjoituksen muokkaamisessa julkaisukuntoon ja toimitti sen myöhemmin painettavaksi Nurembergiin.

Ei ole tiedossa, miten Rheticus sai Copernicuksen myöntämieliseksi teoksen julkaisemiselle. Rheticuksen ja Copernicuksen väliset keskustelut muodostavat pääosan kaksinäytöksisestä näytelmästä, joka on kirjan toisena osana. Noin 80 sivuisessa näytelmässä Copernicus oli rakentanut suuren armilaarikehän, johon katsoja mahtui sisään. Näytelmässä esiintyvät Copernicus itse 65-vuotiaana, Vamian 53-vuotias piispa. piispan 14-vuotias oppipoika, 25-vuotias Wittenbergistä saapunut matemaatikko Rheticus, Copernicuksen 45-vuotias taloudenhoitaja Anna ja 58-vuotias Kulmin piispa Giese. Näytelmän tapahtumat alkavat toukokuussa 1539 Pohjois-Puolassa keskiaikaisen katedraalin muurien lähellä. Näytelmän lopuksi Rheticus tuo Copernicuksen kuolinvuoteen äärelle painetun teorian ensimmäisen kappaleen.

Kirjasta käy lisäksi selville, että Copernicus oli tekemisisssä rahapajan ja leipomojen kanssa. Leivän hinta oli vakio. Leivän koko sen sijaan riippui viljan hinnasta. Jos vilja oli halpaa, leipä painoi toista paunaa. Kalliin viljan aikana leipä oli selvästi paunaa keveämpää.

Kirja syventää tietämystämme Copernikuksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *