Kiireisen havaitsijan opas

25.2.2010 klo 17.33, kirjoittaja
Kategoriat: Kirjaesittelyt

Antony Cooke: Make Time for the Stars. Fitting Astronomy into Your Busy Life. 2009, xii+259 s. Nidottu. Springer, Patrick Moore’s Practical Astronomy Series. ISBN 978-0-387-89340-2. Kirja kuuluu Ursan kirjaston kokoelmiin.

Voitko käyttää havaitsemiseen hyvin vähän aikaasi? Omistatko kaukoputken, joka on vuosikausia kerännyt komerossa pölyä? Jos vastauksesi toiseen tai molempiin kysymyksiin on myönteinen, silloin tämä kirja saattaa auttaa sinua löytämään parhaan tavan hyödyntää niukkoja resurssejasi.

Make Time for the Stars -kirjan kansikuva

Antony Cooke on muusikko ammatiltaan. Hän on kansainvälisesti tunnettu sellisti. Hän toimi vuoteen 1984 saakka Chicagon Luoteisen yliopiston sellon soiton apulaisprofessorina. Hän syntyi Australiassa, sai koulutuksensa Lontoossa ja on nykyään Yhdysvaltojen kansalainen. Hän on vastaanottanut lukuisia palkintoja ja kunniamerkkejä, mm. Lontoon Musiikkijuhlien kultamitalin. Tämä kirja on Antony Cooken kolmas tähtitieteen kirja.

Kirja jakautuu neljään jaksoon; Kiireinen tähtitieteilijä; Kuu; Aurinkokunta; Syvä taivas. Jaksoissa on yhteensä 17 lukua.

Ensimmäinen jakso antaa neuvoja, kuinka valitset oikein havaintolaitteesi, kuinka maksimoit mahdollisuutesi ja kuinka käytät parhaiten aikasi kaukoputken ääressä. Hyvin kiireisten harrastajien kannattaa lukea aluksi viisisivuinen johdanto ja siitä erityisesti sivun kuusi alussa olevat numeroidut kohdat.

Useiden havaintotehtävien kohdalla Antony Cooke antaa arvioita, kuinka pitkä aika tehtävän suorittamiseen menee. Esim. Kuun piirteiden vertaaminen tuttuihin maanpäällisiin maiseman yksityiskohtiin vie aikaa viisi minuuttia. Jupiterin pinnan yksityiskohtien piirtäminen kuluttaa havaitsijan aikaa 10 minuuttia piirrosta kohden. Värien käyttö kasvattaa piirtämisaikaa puoleen tuntiin tai kokonaiseen tuntiin.

Kirjan lopussa on 11 sivulla kommentoituja internetviitteitä sekä luettelo havaittaviksi sopivista syvän taivaan kohteista. Kirjan päättää viisisivuinen hakemisto.

Kirjan paras käyttötapa on lukea sitä valikoiden muutama sivu kerrallaan. Tällä tavalla harrastajan niukat resurssit eivät kulu pelkästään kirjan lukemiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *