Jeremiah Horrocks, Venuksen ylikulun havaitsija

26.1.2012 klo 19.47, kirjoittaja
Kategoriat: Kirjaesittelyt

Peter Aughton: The Transit of Venus. The Brief, Brillian Life of Jeremiah Horrocks, Father of British Astronomy. 2004. Weidenfeld & Nicolson, The Orion Publishing Group Ltd, London, UK. xiii + 210 sivua. Sidottu. Irrallinen kansipaperi. ISBN-10: 0-297-84721-X.

Kirjassa on 12 lukua, piirrosten ja valokuvien luettelot, esipuhe, kahdet sukupuut, merkittävien tapahtumien vuosiluvut, sanasto, huomautuksia, kirjallisuusviitteitä sekä hakemisto.

Peter Aughton kertoo esipuheessaan, kuinka hän sai ajatuksen kirjoittaa Jeremiah Horrocksin elämäkerran. Aluksi hän ei ollut varma, onko Jeremiah Horrocksista säilynyt riittävästi tietoa elämäkerran kirjoittamista varten. Horrocksin on pitkään tunnustettu kuuluvan tieteen historian merkittäviin hahmoihin. Hänet mainitaan myös teoksessa Dictionary of Scientific Biography, mutta Horrocks jää hämäräksi hahmoksi, koska hänestä on julkaistu hyvin vähän kirjoituksia ja kirjoja eikä hänen elämästään ole helposti käsiin saatavia kirjallisia lähteitä.

Vuoden 1980 tienoilla Peter Aughton sai käsiinsä Reverend A. B. Whattonin kirjan Memoir of the Revd Jeremiah Horrox, joka oli julkaistu vuonna 1859. Kirjan nimike on harhaanjohtava. Se käyttää Horrocksin nimen latinalaistettua muotoa ja esittää todistamattoman väitteen, että Jeremiah Horrocks olisi suorittanut pappistutkinnon ja asetettu virkaan. Aughton käytti hyväkseen meinittua teosta ja tämän kääntämän Jeremiah Horrockin kirjoituksen Venus in Sole Visa.

Laajemmat tutkimukset osoittivat, että Whattonin kirja oli ainoa Jeremiah Horrocksin elämäkerta. 1800-luvun loppu ja enin osa 1900-luvusta kului ilman, että uusia Horrocksista kertovia julkaisuja olisi ilmestynyt. Tähtitieteellisissä lehdissä julkaistiin kuitenkin joukko artikkeleita. Hän on suuressa kiitollisuuden velassa Länsi-Englannin yliopiston kirjastolle, joka auttoi hankkimaan näiden artikkeleiden kopioita. Yli kolme vuosisataa aikaisemmin Royal Societyn sihteeri John Wallis ryhtyi vastaavanlaiseen hankkeeseen. Tuloksena oli vuonna 1672 julkaistu teos Opera Posthuma of Jeremiah Horrox. Royal Societyn kirjastonhoitaja Rupert Baker onnistui hankkimaan kirjan kopion ja mikrofilmauttamaan sen, jotta Peter Aughton voisi tutkia alkuperäistä tekstiä kaikessa rauhassa.

Royal Society oli suuren hämmennyksen vallassa. Puolalainen tähtitieteilijä Johannes Hevelius oli julkaissut tähtitieteellisen artikkelin, joka kuvaili yli 20 vuotta aikaisemmin tapahtunutta ilmiötä, nimittäin Venus-planeetan kulkua Auringon editse. Kirjoitus oli aivan toisenlainen kuin mikään tieteellinen aikaisemmin nähty artikkeli. Se oli elegantisti kirjoitettu ja täynnä nuoruuden innostusta. Se sisälsi runojakin. Tekijä oli älykäs tähtitieteilijä, joka käytti ylikulun mittauksiaan ei vain korjaamaan Venuksen rataa vaan lisäksi arvioimaan Maan ja Auringon välistä etäisyyttä. Artikkeli oli hämmästyttävä millä tahansa mitalla mitattuna. Royal Societyä kohtasi ongelma, että artikkelin oli kirjoittanut englantilainen. Kuinka oli mahdollista, että tällainen elegantti ja arvokas kirjoitus oli ilmestynyt ensiksi vieraassa maassa?

Jeremiah Horrocks syntyi vuonna 1618. Alkukesästä 1632 hän matkusti Toxtethista Englannin halki Cambridgen yliopistokaupunkiin. Jeremiah palasi vuonna 1635 Lancashiren seudulle. Kesällä 1639 vasta 21-vuotias Jeremiah jätti kotinsa ja asettui asumaan rannikolle Hoolen seurakuntaan vain 18 mailia Liverpoolen pohjoispuolelle.

Johannes Kepler laati tarkat Rudolfinen taulukot planeettojen paikkojen määräämistä varten. Hän laski, että Venus kulkee Auringon editse vuonna 1631. Seuraava ylikulku tapahtuisi vasta 130 vuoden päästä. Jeremiah Horrocks oli laskuissaan tarkempi ja sai selville, että Venus kulkeen Auringon kiekon editse jo vuonna 1639. Kirkollisten töidensä salliessa Jeremiah saikin havaittua osan ylikulusta.

Peter Aughton valottaa monin yksityiskohdin nuorena kuolleen loistavan tähtitieteilijän elämää. Kirjan tiedot eivät ole juuri vanhentuneet esipuheen kirjoittamisesta kuluneen kymmenen vuoden aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *