Eteläisen taivaan opas

28.5.2009 klo 19.40, kirjoittaja
Kategoriat: Kirjaesittelyt

David Ellyard & Wil Tirion: The Southern Sky Guide, Third Edition, 2008, Cambridge University Press, vi + 98 sivua, nidottu, koko 210 mm x 297 mm. ISBN 978-0-521-71405-1.

Kirja on saatavissa kirjakaupoista. Ursalaiset voivat tutustua siihen kirjastossa.

David Ellyard on kirjoittanut useita tieteellisiä kirjoja ja toimittanut monia televisio-ohjelmia. Hänen tieteelliseen uraansa kuuluu Antarktiksella australialaisella Mawson Base -tutkimusasemalla vuonna 1966 vietetty vuosi.

Wil Tirion on hyvin tunnettu hollantilainen kartanpiirtäjä. Mm. kartastot The Cambridge Star Atlas, Uranometria 2000 ja The Cambridge Double Star Atlas ovat hänen piirtämiään.

Kartaston The Southern Sky Guide kansi

Kirja jakautuu viiteen osaan: Yötaivaan panoraama, Taivaan näkymät, Yötaivas yksityiskohtaisesti, Liitteet ja Hakemisto.

Yötaivaan panorama kertoo 19 sivulla, mitä kaikkea taivaalta löytyy. Tietoina ovat mm. taulukko tähdistöjen nimistä, pikkukarttoja tärkeimpien tähdistöjen mytologisista hahmoista, taulukko kirkkaimmista tähdistä, koko taivas neljänä karttana ja yksinkertainen kuukartta.

Taivaan kartoituksesta kertova kappale sanoo, että sivujen 10 ja 11 kartoissa laatikoissa olevat numerot viittaavat myöhemmin kirjassa oleviin tarkempiin karttoihin. Mainituissa kartoissa ei kuitenkaan ole karttaviitteitä.

Taivaan näkymät -osassa on 24 koko taivaan esittävää ympyräkarttaa. Ne on laadittu leveysasteella 35 S olevaa katsojaa varten. Tällä leveysasteella ovat mm. Buenos Aires, Kapkaupunki ja Adelaine. Karttoihin on merkitty taivaan etelänavan sijainti, taivaan ekvaattori, ekliptika ja rektaskensioiden 0 h ja 12 h kulku. Kartoissa on myös pienissä tummissa ruuduissa numeroita, jotka viittaavat seuraavassa jaksossa oleviin karttoihin. Etelä on kartoissa ylhäällä ja itä oikealla. Karttojen alla on kerrottu muutamalla rivillä, mitä merkittävää kartalla on.

Taivaan yksityiskohtaiset kartat ovat neliön muotoisia ja niissä ovat kaikki paljain silmin näkyvät tähdet, avoimia ja pallomaisia tähtijoukkoja, planetaarisia sumuja, diffuuseja sumuja sekä galakseja. Suuri ja Pieni Magellanin pilvi sekä Linnunrata ovat vaaleansinisiä. Karttojen tausta on tummansininen. Kartan viereinen sivu kertoo aluksi kartan alueen koordinaatit, esim. 0 Hours to 6 Hours RA ja -90 to -45 degrees Dec. Sivun loppuosa kertoo, mitä nähtävää kyseisellä taivaan alueella on. Kohteiden kuvaukset viittaavat tarvittaessa kreikkalaisten tai roomalaisten legendoihin. Numerot kartan reunoissa kertovat, millä kartalla alue jatkuu.

Liite A kertoo lyhyesti, kuinka kiikareita ja kaukoputkia käytetään.

Liite B kertoo planeettojen liikkeistä vuosina 2008 – 2017. Venuksen tietoina ovat, näkyykö se aamulla vai illalla sekä onko kyseessä ala- tai yläkonjunktio vai suurin itäinen tai läntinen elongaatio. Marsin, Jupiterin ja Saturnuksen sijainti kerrotaan tähdistön tarkkuudella ja lisäksi mainitaan liikkeen suunta. Oppositioiden ja konjunktioiden päivämäärätkin mainitaan. Taulukossa on vielä sarake planeettojen välisistä konjunktioista.

Kirjan päättää kahden sivun mittainen hakemisto. hakusanoina on eräitä galakseja, avoimia ja pallomaisia tähtijoukkoja, Messierin kohteita sekä eri tyyppisiä tähtiä.

Kirja sopii hyvin eteläisestä tähtitaivaasta kiinnostuneen matkaoppaaksi. Jos eteläiselle pallonpuoliskolle suuntautuvan matkan päätarkoitus ei ole tähtien katselu, kirjan seuraksi mahtunee matkatavaroihin pieni kiikari.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *