Vanha nova GK Per on purkautumassa

12.3.2010 klo 15.09, kirjoittaja
Kategoriat: Muuttuvat tähdet

Vanha nova (N1901) ja röntgenlähde GK Per on kirkastumassa. Maaliskuun 6. tähden raportoitiin kirkastuneen 12,3-12,4 magnitudiin. Normaalisti GK Per on noin 13,1 magnitudia.

Kun tähti purkautui novana vuonna 1901 sen ympärillä ollut materiakiekko tuhoutui. Myöhemmin kiekko kehittyi uudelleen ja tähti aloitti kääpiönoville tyypillisen käyttäytymisen.

GK Per on aikaisemminkin kirkastunut suhteellisen säännöllisesti noin 1 100 – 1 300 päivän välein magnitudiin 10,1. Maksimissaan tähti on pysynyt 53 – 73 vuorokautta mutta kaksi viimeistä purkausta ovat olleet poikkeavia.

Syyskuussa 2004 purkautuminen alkoi jo 940 vuorokauden jälkeen edellisestä ja nousu maksimiin kesti 60 vuorokautta pysähtyen 10,6 magnitudiin (V). Maksimi kesti 100 vuorokautta eli hieman normaalia kauemmin.

Joulukuussa 2006 purkautuminen käynnistyi 810 vuorokautta edellisen jälkeen pysähtyen 11,5 magnitudiin jossa tähti oskilloi 12,2 magnitudiin jonka jälkeen tähti palasi minimiin noin 100 vuorokautta purkautumisen jälkeen.

Nyt käynnissä oleva purkautuminen alkoi noin 1 180 vuorokautta edellisen jälkeen. Purkautumisen dynamiikka voi noudattaa vanhaa tuttua käytäntöä tai se voi poiketa aikaisemmasta.

Tästä syystä tähden monitorointi on tärkeätä.

Dr Phil Evans (Leicesterin yliopisto, UK) on pyytänyt havaitsijoita monitoroimaan tätä tähteä. GK Per tähden havaitsemiseen osallistuu myös maata kiertävä Swift satelliitti.

Phil Evans kertoo: ”Olen saanut luvan käyttää Swift teleskooppia 3 kertaa päivässä seuraavien 4 päivän aikana. Tarkoituksena on monitoroida tähden röntgensäteilyä. Neljän päivän jälkeen tähteä monitoroidaan kaksi kertaa viikossa. GK Per valitsi hieman huonon hetken purkautua. Se tulee olemaan huhtikuussa liian lähellä aurinkoa (taivaalla) jotta Swift teleskoopin voi suunnata siihen ilman ongelmia tai riskiä.”

Sekä visuaaliset että CCD-havainnot on tärkeitä. Tähti on nyt niin kirkas, että sitä voi havaita myös pienillä kaukoputkilla.

Kaikki havainnot voi raportoida sekä semiregular.com että aavso.org palveluihin. Semiregular.com pystyy generoimaan palveluun tuodut havainnot myös AAVSO-formaatissa joten havaintoja ei tarvitse syöttää kahdesti

Teksti: Mika Luostarinen