Tuhoutuva satelliitti ilmestyy iltataivaalle

17.2.2008 klo 09.48, kirjoittaja
Kategoriat: Tekokuut ja raketti-ilmiöt

Ilmakehään palaava amerikkalainen USA 193 -tiedustelusatelliitti tulee näkyviin lähipäivinä Suomenkin taivaalle. Nyt on siis viimeinen mahdollisuus tarkkailla tätä kohdetta ennen sen tuhoa.

Tammikuussa Yhdysvallat ilmoitti sen tiedustelusatelliitin karanneen hallinnasta. Ennusteet osoittavat satelliitin palaavan hallitsemattomasti ilmakehään maaliskuun puoleenväliin mennessä (noin 18.3. tienoilla, +/- 1 viikko).

Kyseessä on joulukuussa 2006 laukaistu USA 193 -satelliitti. Se kiertää maapalloa tällä hetkellä noin 260 km korkeudessa radalla, jonka kaltevuus päiväntasaajaan nähden on 58,5 astetta. Päivä päivältä satelliitti vajoaa yhä syvemmälle ilmakehään. Sitä minne satelliitti lopulta putoaa, ei tiedetä. Rata on kuitenkin sellainen ettei putoaminen tapahdu ainakaan Suomeen.

Ilmakehän kitka kuumentaa noin 2500 kg painoista satelliitti paluun yhteydessä ja osa siitä tuhoutuu. Yhdysvallat ampuu satelliittia ohjuksilla Tyyneltä Valtamereltä, kun sen rata painuu alle 260 km korkeuden. Hajottamalla satelliitti näin kappaleiksi, sen paluusta ei ole vaaraa. Vioittuneen satelliitin polttoainetankit ovat täynnä myrkyllistä hydratsiinia, joka saattaisi aiheuttaa vaaratilanteen Maahan osuessaan.

Ohjuksen törmäyksestä syntyy kappaleita, jotka sinkoutuvat hetkellisesti korkeammille kiertoradoille. Kappaleet kuitenkin palaavat ilmakehään pienempinä ja vaarattomina, tuhoutuen kuumuudesta. Iltataivaalle on odotettavissa siis jotain erikoista.

Tämänhetkisen tiedon mukaan USA 193 tulee näkyviin meillä torstaina 21.2.2008 illalla kello 19 tienoilla. Näkyvyysaika on likimain sama illasta toiseen. Koska rata muuttuu voimakkaasti, tarkkaa ennustetta on vaikea laatia. Viimeisimpiä tietoja satelliitin liikkeistä löytyy nyt Heavens-Aboven sivustolla osoitteessa http://www.heavens-above.com.

Jos onnistut näkemään tämän satelliitin, merkitse muistiin sen liikerata taivaalla ja määrittele sen kirkkaus, mainitse päivämäärä, kellonaika ja havaintopaikka. Lähetä havaintosi satelliittijaostolle osoitteella tekokuut (a) ursa.fi.