Syvä taivas -tapaaminen sujui mainiosti

26.9.2011 klo 17.35, kirjoittaja
Kategoriat: Syvä taivas , Tapahtumat

Syvä taivas -tapaamisen osallistujia. © Jari-Pekka Savojoki

Syvä taivas -jaoston perinteinen jaostotapaaminen järjestettiin tänäkin vuonna Tähtikallion havaintokeskuksessa Artjärvellä. Osallistujia tapaamisessa oli tänä vuonna noin 30.

Tapaaminen alkoi perjantaina, mutta perjantai oli ohjelman suhteen hiljaisempi päivä. Toden teolla vauhtiin päästiin lauantaina, jolloin ohjelma avattiin Juha Ojanperän ja Linda Laakson vetämällä havaintokatsauksella ja seuraavan kauden havaintoprojektin esittelyllä. Kaudella 2011-2012 jaoston havaintoprojektina ovat proto- eli esiplanetaariset sumut. Tämän jälkeen ohjelmassa oli vuorossa jaostokokous, jossa esiteltiin uudistettu havaintokortti. Havaintokortin päivämääräkenttä on nyt päivitetty ja korttiin on lisätty oma kenttänsä SQM -lukemalle. Lisäksi keskusteltiin EDL -lehden tulevaisuudesta. Jaakko Saloranta on ehdottanut, että EDL voisi ilmestyä 1-2 kertaa vuodessa esimerkiksi PDF -muotoisena sähköisenä julkaisuna.

Seuraavaksi vuorossa oli Toni Veikkolainen, joka piti esitelmän Linnunradan tason ulkopuolella sijaitsevista avonaisista tähtijoukoista. Tonin esityksen jälkeen Riku Henriksson kertoi Olympos -projektin nykytilasta. Rikun jälkeen lavalle astui ehkäpä illan kirkkain tähtipuhuja, Arto Oksanen, joka piti erityisen kiinnostavan ja ajankohtaisen esitelmän supernovista ja gammapurkauksista. Tämän jälkeen Jaakko Saloranta puhui teemaan liittyen supernovajäänteistä ja Yhdysvaltain lounaisosiin suuntautuneesta havaintomatkastaan.

Ohjelman lopuksi tapaamisen osanottajat pääsivät jälleen kerran mittelemään tietojaan perinteisessä tietokilpailussa, jonka veti tälläkertaa Iiro Sairanen. Kilpailun voiton vei odotetusti Toni Veikkolainen.

Sää ensimmäisenä iltana oli varsin pilvinen, eikä havaintoja pääästy tekemään. Kuitenkin toisena yönä taivaat aukenivat, ja innokkaita havaitsijoita riitti Astrofoxille jonoksi asti! Illan aikana havaittiin ainakin Nostopainosumua, Messier 15:a (ja sen yhteydessä olevaa planetaarista sumua Pease 1), Andromedan galaksia ja Harsosumua. Lisäksi Riku Henriksson ja muutama muu yrittivät havaita Andromedan galaksin kääpiöseuralaista And I, mutta ilmeisesti tämä kohde jäi kuitenkin näkymättä. Lisäksi yön aikana havaittiin Messier 101:n supernovaa SN2011fe ja jotkut havaitsivat jopa myös aurinkokunnan kohteita kuten Jupiteria, Uranusta (joka nähtiin myös paljain silmin) ja komeetta Garradia. Keli toisena yönä oli varsin hyvä, SQM-lukema oli parhaimmillaan 21,4 ja rajamagnitudi 6,6.

Kaiken kaikkiaan tapaaminen oli erinomaisen onnistunut, suuret kiitokset kaikille osallistujille ja ohjelman järjestäjille!