Komeetta Lulin näkyi paljain silmin
Komeetta Lulin oli kuluneella viikolla lähimpänä maapalloa. Helmikuun 24. päivänä sen etäisyys oli vain vähän yli 0,4 AU.
Komeetta oli tuolloin myös kirkkaimmillaan. Monet hiukan pimeämmässä paikassa komeettaa havainneet raportoivat komeetan näkyneen joten kuten paljain silminkin. Kaupunkioloissa tämä kuitenkin jäi haaveeksi. Komeetta Lulinista tuli kahdeksas tällä vuosikymmennellä Suomessa paljain silmin näkynyt pyrstötähti.
Näyttää siltä, että Suomessa paljain silmin näkyviin tulevia komeettoja esiintyy keskimäärin enemmän kuin joka toinen vuosi. Näistä yksi on huomattavan kirkas. 2000-luvun kirkas komeetta oli C/2006 P1 (McNaught) alkuvuodesta 2007.
Komeetta Lulin oli tällä viikolla myös oppositiossaan eli vastakkaisella puolella taivasta kuin Aurinko. Elongaatio oli 178° torstaina 26.2.
Komeetan asema ja sen muuttuminen Maahan nähden aiheutti mielenkiintoisen havaintogeometrian pyrstöjen suhteen. Voimakkaasti komeetan tulosuuntaan kaareutunut pölypyrstö on näkynyt koko ajan komeetan vasemmalla puolella. Lähes suoraan Auringosta poispäin osoittava kaasupyrstö näkyi ennen oppositiota koman oikealla puolella, mutta kiertyi vähitellen viikon mittaan pölypyrstön puolelle. Tämä oli siis näennäinen ilmiö.
Kaasupyrstössä on nähty helmikuun aikana mielenkiintoista mutkia ja muita mielenkiintoisia epäsäännöllisyyksiä.
Ks. Kuu, planeetat ja komeetat -jaoston C/2007 N3 (Lulin) -sivut