Arkisto


Ursa Minor 3/2012: Aurinko-radioteleskooppi ja komeetta Garradd

31.5.2012 klo 23.56, kirjoittaja
Kategoriat: Ursa Minor

Ursa Minor 3/2012 -lehti ilmestyi touko-kesäkuun vaihteessa.

Kannessa on Kari Kuuren aurinkokuva. Sisä- ja takakansissä on lisää aurinkokuvia valkoisessa ja H-alfa-valossa Tapio Lahtiselta ja Kuurelta.

Lehden aiheita:

  • Pilkkulukujen laskemisesta, osa III
  • Auringon moniaaltoprojekti ja Sampo-radioteleskooppi
  • Halohuhtikuu 2012
  • Komeetta Garradd
  • Lyridit
  • Jupiterin peitto heinäkuussa
  • Käärmeenkantajan syvän taivaan kohteita
  • Leijonan supernova SN2012aw
  • Talven 2011-2012 sää
  • ATV 3 avaruusasemalle

Ursa Minor vuodeksi 2012

Ursa Minor -lehti voi taas tilata ensi vuodeksi. Hinta on 16 e (Ursan jäseniltä) ja 22 e (muilta). Vuodessa ilmestyy kuusi toinen kuukausi julkaistavaa numeroa. Lehdessä on värikannet ja mustavalkopainetut sisäsivut. Tilaaja saa alkuvuoden numerot kerralla. Tilauslomake löytyy osoitteesta http://www.ursa.fi/ursa/umi/tilaa_umi.html


Cygnus 2012 -sivut avattu ja ilmoittautuminen alkanut

29.5.2012 klo 23.55, kirjoittaja
Kategoriat: Tapahtumat , Yleiset jaostouutiset

Cygnus-kesätapahtuma pidetään tänä kesänä Salon Perniössä sijaitsevassa Naarilan leirikeskuksessa. Paikka antaa oivat puitteet tapaamiselle.

Cygnuksen verkkosivut on avattu osoitteeseen

http://www.ursa.fi/cygnus

Sivuilla perustietoa tapahtumasta. Alustava ohjelmarunkokin on julkaistu, mutta siihen voi tulla vielä muutoksia ja täydennyksiä.

Ilmoittautuminen on avattu. Ennakkoilmoittautumisia otetaan vastaan ruokailujen osalta 12.7. asti. Tämän jälkeen ei myöskään lähetetä ennakkolaskuja tilatuista palveluista. Ilmoittautua voi tämän jälkeenkin. Sisämajoituspaikkoja 62, jotka varataan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tervetuloa Cygnukselle!


Tähtikallio Blitzortung-salamapaikanninverkkoon

25.5.2012 klo 23.23, kirjoittaja
Kategoriat: Myrskybongaus

Ursan havaintokeskus liitettiin eurooppalaiseen Blitzortung-salamapaikanninverkostoon 19.5. pidetyn Tähtikalliopäivän yhteydessä. Tähtikalliolla jo oleva Boltek-paikannin sai rinnalleen myrskybongausjaoston tilaamaan Blitzortung-antennin, joka kokeamisesta on vastannut Panu Lahtinen.

Laitteiston antenni asennettiin Tähtikallion ohjausrakennuksen ullakolle ja itse ohjelmisto samaan tietokoneeseen Boltek-paikantimen ohjelmien kanssa. Mukana asennuksessa olivat Panu Lahtinen, Juha Tonttila, Sami Luoma-Pukkila ja Veikko Mäkelä.

Blitzortung-paikantimella ei ole omaa sivua, vaan se toimii yhdessä koko paikanninverkoston kanssa. Salama paikannetaan, jos sen havaitsee neljä eri asemaa. Paikannus tehdään TOA (time of arrival) -periaatteella eli sijainti määritellään kunkin aseman tarkan saapumisajan perusteella. Antennilaitteistoon sisältyykin GPS-vastaanotin tarkan aikaleiman saamiseksi.

Blitzortung on viimeisen vuoden aikana laajentunut huomattavasti Suomen alueella. Tällä hetkellä toiminnassa on jo parisenkymmentä asemaa. Paikannustarkkuus alkaa olla jo melkoisen hyvä. Suomen ja Skandinavian alueen paikanninkartta tarkempine aluekarttoineen ja arkistoineen löytyy myrskybongausjaoston sivulta:

http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/myrskybongaus/pnuukko/

Ks. myös Blitzortung-verkosto

Yläkuvat: Sami Luoma-Pukkila
Alakuva: Blitzortung-arkistokartta 22.5.


Syvä taivas -jaoston terveisiä

21.5.2012 klo 10.47, kirjoittaja
Kategoriat: Syvä taivas , Yleiset jaostouutiset

Kesä on saapunut ja yöt pysyvät valoisina elokuun alkuun saakka, mutta jaostotoiminta jatkuu. Syvä taivas -jaostolle on saapunut uusi erä pahvisia havaintokortteja kohteiden piirtämiseen. Niitä voi kysellä jaoston vetäjältä.

Jaoston kotisivuja on muutettu hieman helpommin selattavaan ja hakukoneiden kannalta parempaan muotoon. Sivuille on myös päivitetty jaoston nimissä viime vuosina ilmestyneitä Ursa Minor -lehden teemakohtaisia artikkeleita, joita voi käydä lukemassa täältä. Jaoston vanhemmat julkaisut ovat myös vapaasti selattavissa.

Havaintokohteita moni varmasti ajattelee vasta lähempänä syksyä. Kuitenkin jos vaikkapa perinteiset Messierit eivät silloin enää innosta, kannattaa tutustua uuteen, pohjoisille leveysasteille sovitettuun Herschel 400 -luetteloon. Sen kaikki kohteet ovat hyvin havaittavissa Suomesta pienillä tai keskikokoisilla laitteilla ainakin johonkin vuodenaikaan.

Seuraavan Syvä taivas -tapaamisen ajankohta on 14.-16.9.2012 ja paikka tuttuun tapaan Orimattilan Tähtikallio. Tapaamiseen toivotaan mahdollisimman monipuolista ohjelmaa, ja ehdotuksia siitä voi jättää jaostonvetäjälle.


Myrskybongareiden kevätkoulutus avasi harrastuksen videokanavan

12.5.2012 klo 00.05, kirjoittaja
Kategoriat: Myrskybongaus , Yleiset jaostouutiset

Huhtikuun 14. päivänä järjestetyn myrskybongareiden kevätkoulutuksen luentovideot saivat kunnian olla ensimmäinen sisältö Ursan jaostoille ja harrastustoiminnalle perustetulle videokanavalle. Tarjolla on kuusi luentoa koulutuksen laajemmasta tarjonnasta.

Videomateriaalia on jo kuvattu aiemmin tapahtumissa, mutta nyt vasta videokanava saatiin pystyyn. Jatkossa materiaalia tuotetaan uutisoinnin ja jaostotoiminnan tueksi enemmänkin. Ursalle on hankittu myös videokamera, jota yhdistyksen toimintaryhmät voivat hyödyntää.

Harrastuskanavan ohelle avataan lähitulevaisuudessa myös yhdistyksen yleinen videokanava.

Ks. Ursan harrastuksen Youtube-kanava