Arkisto


Ursa Minor 3/2010 ilmestyi

31.5.2010 klo 22.07, kirjoittaja
Kategoriat: Ursa Minor

Ursa Minor -lehden numero 3/2010 ilmestyi toukokuun lopulla.

Kannessa on Tapio Lahtisen Tampereen Ursan Lunt LS60 H-alfa -putkella otettu kuva Auringosta 24.3. Takakannessa on Sami Reinikaisen kuunsirppi ja maatamo -kuva. Sisäkansissa sateenkaaria, lisää H-alfaa ja Linnunrataa + bolidin vana.

Vuoden kolmas 64-sivuinen lehti tarjoaa mm. seuraavia aiheita:

  • Ilmakehätapaaminen Artjärvellä
  • Yöpilvikausi alkamassa
  • Tähtipäivät Mikkelissä ja Stella Arcti 2010
  • Kevään kapeat kuunsirpit
  • Komeetta Vales ja muita kevään komeettoja
  • Mars- ja Saturnus-havaintoja
  • Buran-näytönsäästäjä
  • Meteorien valokuvaus
  • Myrskybongareiden kevätkoulutuksen kuulumisia
  • Kevään asteroideja
  • DS-kohteita Korpista Skorpioniin
  • Talven säät Helsingissä
  • Sääsatelliitteja 50 vuotta
  • Cygnus 2010 -liite

Mahdollisten jakeluhäiriöiden toteamiseksi lukijoita pyydetään raportoimaan, jos epäilee lehden jääneen saapumatta.


Ursa Minor vuodeksi 2010

Ursa Minor -lehti on tilattavissa vuodeksi hintaan 15 e (Ursan jäsenet) ja 20 e (muut). Vuosikerta sisältää kuusi joka toinen kuukausi ilmestyvää numeroa. Lehdessä on värikannet ja mustavalkopainetut sisäsivut. Loppuvuoden tilaajat saavat alkuvuoden numerot kerralla. Tilauslomake löytyy osoitteesta http://www.ursa.fi/ursa/umi/tilaa_umi.html.


Toukokuun ukkosjakso tuotti runsaat havainnot

30.5.2010 klo 21.42, kirjoittaja
Kategoriat: Myrskybongaus

Toukokuun 13. päivästä alkanut reilun viikon mittainen ukkosjakso tuotti myrskybongausjaoston havaintokantaan runsaan havaintosaaliin. Jaksolta kertyi peräti 150 havaintoa ja mahdollisesti joitain tuloksia on vielä raportoimatta.

Suuri osa havainnoista koskee rakeita, niin negatiivisia havaintoja (ei rakeita) kuin ihan oikeita raehavaintojakin, mutta mukaan mahtuu myös rankkasadetta, äänetöntä salamointi ja vyörypilviä.

Oman merkittävän osuutensa havaintosaaliseen antaa TATSI-projektin havainnot, joita jaoston projektiryhmä on saanut maallikoilta kyselemällä.

Ks. myös myrskyhavainnot


Lämmin sää helli ilmakehätapaamista

18.5.2010 klo 22.34, kirjoittaja
Kategoriat: Ilmakehän optiset ilmiöt

Ilmakehäharrastajat kokoontuivat 14.-16.5.2010 neljän vuoden tauon jälkeen jälleen yhteiseen tapaamiseen. Edellisen kerran Artjärvellä oltiin kansainvälisissä tunnelmissa, tällä kertaa ihan kotimaisin voimin.

Valitettavat poisjäännit verottivat osanottajamäärää, joka jäi vain 14:ään. Se ei kuitenkaan haitannut lämminhenkistä ja innostunutta ilmapiiriä. Tapaamisessa kuultiin useita kiinnostavia esityksiä ja vapaammalla ajalla tarinaa harrastuksesta riitti ja lämpimässä säässä päästiin myös hiukan katselmaan taivasta sekä istumaan grillinuotion ääressä.

Ohjelman sisältö oli halopainotteista, mutta viikonlopun aikana toki kuultiin myös yöpilvistä ja kameratekniikasta sekä puhuttiin hiukan myös verkkoasioista.

Jatkossa kokoonnutaan todennäköisesti vähän useammin, kenties jopa vuosittain.

Ks. myös


Syvä taivas -tapaaminen syyskuun alkuun

17.5.2010 klo 17.53, kirjoittaja
Kategoriat: Syvä taivas

Syvä taivas -jaoston perinteinen tapaaminen ajoittuu tänä vuonna syyskuun alkuun. Ajankohta on 10.-12.9.2010 ja paikka tuttuun tapaan Tähtikallion havaintokeskus Artjärvellä. Tapaamisessa on luvassa ainakin esitelmiä, tietokilpailu, havaintokatsaus sekä mukavaa yhdessäoloa ja havaitsemista. Ilmoittautuminen tapahtumaan alkaa myöhemmin.


Uusi nova tai kataklysminen muuttuja Pegasuksessa

8.5.2010 klo 21.34, kirjoittaja
Kategoriat: Muuttuvat tähdet

Toukokuun 7. päivänä korealainen Dae-Am Yi löysi digikameralla kuvaamalla uuden kohteen Pegasuksen tähdiststä. Tähti oli löydettäessä 10,7 magnitudia. Kyseessä voi olla nova tai uusi kataklysminen muuttuja. Tähti on myös kaksois- tai moninkertainen tähti.

Tähden koordinaatit (epookki 2000.0) ovat

rektaskensio 21 h 38 min 06,571 s
deklinaatio +26° 19′ 57.33″

Lähellä sijaintia on voimakas röntgenlähde, joka voisi indikoida, että kyseessä on nimenomaan kataklysminen tähti.


Semiregular-verkkolehti ilmestynyt

4.5.2010 klo 22.01, kirjoittaja
Kategoriat: Muuttuvat tähdet

Mika Luostarisen toimittaman Semiregular-verkkolehden numero 7 on ilmestynyt. Sisältönä on taas runsaasti muuttuja-asiaa.

Ks. http://www.semiregular.com/newsletter.cgi


Revontulia 2./3.5.

4.5.2010 klo 00.29, kirjoittaja
Kategoriat: Revontulet

Revontulien määrä on pikku hiljaa lisääntymässä Auringon nousevan aktiivisuuden myötä.

Toukokuun 2. ja 3. päivän välisenä yönä keskiyön jälkeen havaittiin revontulia aivan etelärannikoa myöten. Näytelmä oli vielä melko vaatimaton, kirkkain vaihe kesti vain muutaman minuutin.

Talven ja kevään mittaan on revontulinäytelmiä havaittu jo muutamia kertoja.

Revontulia valvontakamerassa, kuva: Jani Lauanne ja Aki Taavitsainen/Mikkelin Ursa


Avaruusasema ISS näkyy illalla

3.5.2010 klo 21.00, kirjoittaja
Kategoriat: Tekokuut ja raketti-ilmiöt

Avaruusasema ISS on jälleen näkyvissä iltataivaalla. Vielä ehtii siis vilkaisemaan avaruusasemaa, joka seuraavan kerran näkyy yötaivaalla kesäkuussa. ISS:n löytää taivaalta helposti paljain silmin oheisten näkymistietojen mukaan, sillä kyseessä on taivaan kirkkain satelliitti, joka vaeltaa matalalta lounaisesta horisontista kaakkoa kohden. Avaruusasema ISS näkyy hyvin vain Etelä-Suomessa.

 pvm   näkyy  suunta kork katoaa
 3.5.  23.51  SW->S   14  23.52
 4.5.  22.41  SW->SE  16  22.45
 5.5.  23.06  SW->S   15  23.09
 6.5.  21.56  SW->SE  16  22.00
 6.5.  23.31  SW->S   11  23.33
 7.5.  22.21  SW->S   15  22.25
 8.5.  22.46  SW->S   11  22.48


RaPu-projekti käyntiin

1.5.2010 klo 21.40, kirjoittaja
Kategoriat: Myrskybongaus

Kesän 2010 rae- ja puuska- sekä Hydroclass -projekti (HC Rapu) on käynnistynyt huhtikuun lopussa. Vanhojen käyttäjien tunnukset virpo.fmi.fi-palvelimelle on jälleen avattu ja uusien projektilaisten tunnukset aktivoitu. Tällä kertaa projektiin on ilmoittautunut yli 90 myrskybongaria.

HC RaPu -projektin raportointivelvoitteita on uusittu ja omaa statusta projektissa voi seurata myrskyhavaintokannan kautta. Siellä voi myös jättää raportin tarkastelujaksolta puuttuvista havainnoista.

Ilmatieteen laitoksen kanssa tehtävien yhteistyöprojektien kirjo on myös täksi kesäksi laajentunut:

TATSI-projektiin osallistuu parisenkymmentä bongaria. He seuraavat kesän aikana tarkemmin raetodennäköisyysennusteita ja kyselevät ennustetun raesateen kohdalle osuvista yrityksistä, josko heidän kohdallaan on satanut rakeita.

Myös muut RaPu-projektilaiset voivat täydentää tätä projektia kyselemällä omilta sukulaisilta tai tuttaviltaan mahdollisia raehavaintoja ennusteituilta raesadealueilta ja saada paikatuksi mahdollista puuttuvaa omaa havaintoaktiivisuuttaan.

Mobiilit sademittaukset (MoSa) -projektissa tehdään paikallisia sademittauksia ennustettujen rankkasateiden alla. Huhtikuun myrskykoulutuksessa iso joukko bongareita lunasti käyttöönsä IL:n mittausvälineistön.