Arkisto


Venus näkyi alakonjunktiossa

30.3.2009 klo 00.18, kirjoittaja
Kategoriat: Kuu, planeetat ja komeetat

Planeettahavaitsijat ovat kevään edetessä seuranneet mielenkiinnolla Venuksen sirpin kapenemista. Planeetasta on kertynyt mukava kuvasarja.

Alakonjunktiossa planeetta on Maan ja Auringon välillä linjalla, yleensä kuitenkin hiukan Auringon ylä- tai alapuolella. Tällöin planeetta on tavallisesti liian lähellä Aurinkoa näkyäkseen.

Tänä vuonna oli onnekas tilanne, joka toistuu noin kahdeksan vuoden välein, jolloin Venus on alakonjunktiossa peräti 8 astetta Auringon pohjoispuolella. Niinpä havaitseminen jopa iltataivaalta oli mahdollista.

Venus saavutti alakonjunktionsa illalla 27.3. Planeettaa saatiin seurattua aivan konjunktiopäivään asti, jolloin Venuksen vaihe oli ainoastaan 1 %. Kapea ilmakehän sirppi vääristämä sirppi näkyy mm. oheisessa kuvassa.

Venus on toki mahdollista löytää kaukoputkella päivätaivaalta myös sellaisissa alakonjunktiossa, joissa se on lähempänä Aurinkoa. Tämä vaatii kuitenkin havaitsijalta erityistä varovaisuutta.

Nyt Venus siirtyy aamutaivaalla ja on näkyvissä siellä lähes koko loppuvuoden.

Ks. myös Venus-havaintokausi 2008-2009

Kuva: Peter von Bagh, 27.3.


Havaintoarkistossa 4000 havainnon raja rikki!

29.3.2009 klo 11.52, kirjoittaja
Kategoriat: Syvä taivas

Eilen puolen päivän jälkeen rikkoutui 4000 piirroshavainnon maaginen raja syvä taivas -jaoston havaintoarkistossa. Tuhannet kiitokset kaikille kymmenille havaitsijoillemme vuosikymmenien varrella. Ilman teitä ei oltaisi koskaan päästy näin pitkälle. Jatkakaa piirroksienne lähettelyä normaaliin tapaan.

Laitamme nyt riman hieman korkeammalle ensi kautta ajatellen. Tähtäämme heti 5000 piirroshavainnon ylitykseen! Tässä vielä 4000. piirroshavainto:

Stock 2

Ks. myös Deep Sky Archieve


Vilkas osanotto laitepäivillä

24.3.2009 klo 11.10, kirjoittaja
Kategoriat: Havaintovälineet , Tapahtumat

Tämänvuotiset laitepäivät 20.–22.3. keräsivät noin 50 osanottajaa Artjärven Tähtikalliolle. Keskuksen majoituskapasiteetti oli lähes kokonaan käytössä.

Ohjelmassa oli monta mielenkiintoista esitelmää, mm. automatisoidusta
supernovaesinnästä, peilien interferometriatestauksesta ja Metsähovin radiolaitteistosta. Ehkä kiinnostavin aihe oli kuitenkin Jukka-Pekka Metsävainion tähtikuvien käsittelyä koskeva esitelmä.

Sää suosi, ainakin yökyöpeleitä. Parhaimmat havaintokelit osuivat nimittäin molempina öinä aivan aamuyön viimeisille tunneille. Tähtikallion Astrofox-teleskoopillakin päästiin katselemaan ensi kertaa kunnolla.

Ks.


Kevään ensimmäiset ukkoset

22.3.2009 klo 01.03, kirjoittaja
Kategoriat: Myrskybongaus

Ukkoskausi alkoi tänä vuonna perjantaina 20.3. Raekuuron siivittämä kevätukkonen aiheutti Kuhmossa tulipalon.


Avaruussukkula ja ISS näkyvät iltataivaalla

17.3.2009 klo 23.03, kirjoittaja
Kategoriat: Tekokuut ja raketti-ilmiöt

Yhdysvaltain avaruussukkula Discovery ja Kansainvälinen avaruusasema ISS näkyvät iltataivaalla Etelä-Suomessa. Kohteet ovat hyvin kirkkaita ja näkyvät vaivatta paljain silmin. Telakoinnin aikana kirkkaus noussee nollamagnitudin kirkkaammalle puolelle. Ajankohtaiset näkymistiedot omalle horisontille kannattaa tarkastaa Heavens Aboven sivustolta osoitteessa http://www.heavens-above.com.

ISS näkyy Etelä-Suomen horisontissa mm. seuraavasti

pvm    näkyy  max      suunta      katoaa
              kork
18.3.  20.06  10    etelä->etelä   20.06
19.3.  20.32  13    etelä->etelä   20.33
20.3.  19.25  11    etelä->kaakko  19.27
21.3.  19.51  15    etelä->kaakko  19.54
21.3.  21.25  10   lounas->lounas  21.25
22.3.  20.17  16   lounas->etelä   20.20
23.3.  19.09  15    etelä->kaakko  19.13


Globe at Night -projekti alkoi

17.3.2009 klo 10.51, kirjoittaja
Kategoriat: Sää ja havainto-olosuhteet

Dark Skies Awareness

Valosaasteen kartoittamiseen tähtäävän Globe at Night -projektin havaintojakso alkoi. Tarkoitus on havaita selkeinä iltoina Orionin tähtikuviota ja päätellä siitä, mikä on oman havaintopaikan valoisuuden aste.

Globe at Night järjestetään jo nyt neljättä kertaa. Tänä vuonna hanke osa kansainvälisen tähtitieteen vuoden Dark Skies Awareness -kulmakiviohjelmaa, jossa kiinnitetään huomiota valosaasteeseen.

Projektin havaintojakso on 16.–31.3.. Ajaksi on valittu kuuton jakso kevätpäiväntasauksen tienoilta, jolloin Orionin tähtikuvio on hyvin näkyvissä ilta-aikaan laajalta alueelta maapallolla.

Hankkeessa katsotaan Orionin tähtikuviota ja verrataan sitä sarjaan tähtikarttoja. Kun parhaiten näkymää vastaava kartta löytyy, saadaan siitä lukuarvo havaintopaikan rajamagnitudille, joka kertoo myös valosaasteisuuden asteen. Luku raportoidaan projektin www-sivuille.
Havainto-ohjelma on helppo toteuttaa ja sopii myös yhdistyksissä järjestettäväksi.

Tänä vuonna projekti kelpuuttaa myös Unihedron SQM -laitteella (Sky Quality Meter) tehdyt mittaukset.

Globe at Night -projektin ohella järjestetään vuoden aikana kaksi muutakin samanlaisella menetelmällä toimivaa kartoitusprojektia. Näistä How Many Stars on käynnissä koko vuoden ja The Great World Wide Star Count järjestetään lokakuussa.

Ks. myös
Globe at Night suomeksi
Globe at Night -sivusto
IYA-havaintoprojektit valosaasteen määritykseen
Dark Skies Awareness -ohjelma

IYA 2009


Yhteistilaus tuulimittareista

11.3.2009 klo 13.15, kirjoittaja
Kategoriat: Myrskybongaus

Myrskybongausjaosto järjestää yhteistilauksen Skywatch Eole -tuulimittareista. Lisätietoa jaoston postilistalta tai jaostonvetäjiltä myrskybongaus[at]ursa.fi


Kuu peittää Lulinin 7.3.2009

2.3.2009 klo 16.52, kirjoittaja
Kategoriat: Kuu, planeetat ja komeetat , Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot

Kuu peittää illalla 7.3.2009 komeetan C/2007 N3 Lulin. Tapahtuma on nähtävissä laajalla alueella Islannista Venäjän kautta Kiinan pohjoisosiin, Pohjois- ja Etelä-Koreaan sekä Japanin pohjoisosiin. Suomessa komeetta ei peity.

Komeetta Lulinin peittymiskohta Huippuvuorilla

Peittymisen aikana kasvavasta Kuusta näkyy 86 prosenttia valaistuna. Peittyminen alkaa Huippuvuorilla klo 18.16 UT, Beijingissä klo 19.31 UT, Ulan Batorissa klo 19.19 UT, Bratskissa klo 19.04 UT ja Irkutskissa klo 19.11 UT. Peittymiskohta on kaikkialla Kuun eteläisellä pallonpuoliskolla. Kuu ei ole missään kohtaa näkyvyysaluetta erityisen korkealla. Huippuvuorilla Kuu on 29 asteen korkeudessa.

Suomessa komeetta ohittaa Kuun etelän puolelta. Helsingissä klo 20.30 Kuun ja komeetan väliin jää 11,5 kaariminuuttia taivasta. Utsjoella väliin jää 3,9 kaariminuuttia.


Komeetta Lulin näkyi paljain silmin

1.3.2009 klo 15.05, kirjoittaja
Kategoriat: Kuu, planeetat ja komeetat

Komeetta Lulin oli kuluneella viikolla lähimpänä maapalloa. Helmikuun 24. päivänä sen etäisyys oli vain vähän yli 0,4 AU.

Komeetta oli tuolloin myös kirkkaimmillaan. Monet hiukan pimeämmässä paikassa komeettaa havainneet raportoivat komeetan näkyneen joten kuten paljain silminkin. Kaupunkioloissa tämä kuitenkin jäi haaveeksi. Komeetta Lulinista tuli kahdeksas tällä vuosikymmennellä Suomessa paljain silmin näkynyt pyrstötähti.

Näyttää siltä, että Suomessa paljain silmin näkyviin tulevia komeettoja esiintyy keskimäärin enemmän kuin joka toinen vuosi. Näistä yksi on huomattavan kirkas. 2000-luvun kirkas komeetta oli C/2006 P1 (McNaught) alkuvuodesta 2007.

Komeetta Lulin oli tällä viikolla myös oppositiossaan eli vastakkaisella puolella taivasta kuin Aurinko. Elongaatio oli 178° torstaina 26.2.

Komeetan asema ja sen muuttuminen Maahan nähden aiheutti mielenkiintoisen havaintogeometrian pyrstöjen suhteen. Voimakkaasti komeetan tulosuuntaan kaareutunut pölypyrstö on näkynyt koko ajan komeetan vasemmalla puolella. Lähes suoraan Auringosta poispäin osoittava kaasupyrstö näkyi ennen oppositiota koman oikealla puolella, mutta kiertyi vähitellen viikon mittaan pölypyrstön puolelle. Tämä oli siis näennäinen ilmiö.

Kaasupyrstössä on nähty helmikuun aikana mielenkiintoista mutkia ja muita mielenkiintoisia epäsäännöllisyyksiä.

Ks. Kuu, planeetat ja komeetat -jaoston C/2007 N3 (Lulin) -sivut