Arkisto


Hurja pyramidirenkaiden halonäytelmä 5.6.

6.6.2008 klo 23.28, kirjoittaja
Kategoriat: Halot

Torstaina 5.6. aamulla ja keskipäivän tienoilla havaittiin suuressa osassa eteläistä Suomea merkittävä pyramidikiteiden aiheuttama halonäytelmä. Hurjimmat halot nähtiin Tampereen ympäristössä, mutta havaintoraportteja on ainakin myös Porista, Turusta, Halikosta, pääkaupunkiseudulta, Riihimäeltä, Lahdesta, Korpilahdelta ja Muuramesta.

Nähtävissä oli kaikki tämän kidetyypin perusrenkaat: 9, 18, 20, 23, 24 ja 35 asteen renkaat. Lisäksi näytelmässä nähtiin ainakin 9, 18, 23 ja 24 asteen parheliat. Näiden ohella myös tavalliset 22 asteen rengas ja sivuavat sekä 46 asteen rengas näkyi. Monin paikoin nähtävissä oli myös täysi taivasta kiertävä horisonttirengas, sekä sillä 120 asteen sivuaurinkoja.

Kuva: Jari Luomanen

Ks. myös
Jari Luomasen kuvia
Kari Kuuren kuvia Tampereelta
Emma Herrasen kuvia Tampereelta
Kari Nymanin kuvia Nokialta
Ice Crystal Halos: 5 June odd radius display in Southern Finland
Tähdet ja avaruus: Suomalaisharrastajan otos pääsi Nasan päivän kuvaksi
ilmakeha-l [ät] ursa.fi -lista – kesäkuu


Tähdenpeiton havaintolomake

5.6.2008 klo 18.36, kirjoittaja
Kategoriat: Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot

Tähdenpeiton raportointiin tarkoitettu havaintolomake on nyt saatavissa vuoden 2008 tähdenpeittojen havaintokuukausien valintasivulta.

Yksisivuinen lomake sopii harvakseltaan tähdenpeittoja havaitsevien henkilöiden käyttöön. Lomake myös auttaa havaitsijaa kirjaamaan kaikki tarpeelliset havaintoon liittyvät asiat.

Havaintolomake löytyy osoitteesta:
Tähdenpeiton havaintolomake

Lomakkeen täyttäminen ja palautus sähköisessä muodossa ei ole mahdollista. Käsin täyttämisen jälkeen lomakkeen voi skannata tiedostoksi ja lähettää jaostolle sähköpostilla osoitteeseen pikkuplan at ursa piste fi tai kirjepostina Ursan osoitteella. Jälkimmäisessä tapauksessa on hyvä kertoa, onko havaitsijalla kopiota lomakkeesta.


Jyri Lehtinen aurinkojaoston vetäjäksi

2.6.2008 klo 21.34, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinko

Jo keväällä suunniteltu vetäjänvaihdos aurinkojaostossa realisoitui nyt kesän kynnyksellä. Jyri Lehtinen aloitti uutena vetäjänä Vesa Vanhasen siirtyessä apuvetäjäksi. Marko Kämäräinen jatkaa edelleen toisena apuvetäjänä.

Jyri aloitti vetäjyyden kirjoittamalla Ursa Minorin Aurinkotuuli-palstalle pilkuttomistä päivistä sekä vanhan ja uuden jakson pilkkujen havaitsemisesta.


Männyn siitepölykehiä

2.6.2008 klo 21.01, kirjoittaja
Kategoriat: Ilmakehän valoilmiöt

Toukokuun viimeisellä viikolla 26.-31.5. on valoilmiö- ja halojaoston yhteisellä ilmakeha-l [ät] ursa.fi -listalla raportoitu siitepölykehistä. Ensimmäiset raportit tulivat Ismo Luukkoselta Turusta. Aluksi aiheuttajaksi pohdittiin kuusen siitepölyä, mutta loppuviikosta selvisi, että kyseessä on mänty.

Kuusen siitepöly aiheuttaa mäntyä huomattavasti pienempiä kehiä. Molemmille on kuitenkin luonteenomaista pystysoikeus ja kirkastumat päällä, alla ja sivuilla. Männyn kehiä näkynee vielä lähiviikkoina eri puolilla Suomea.

Ks. myös
Siitepölykehät
ilmakeha-l [ät] ursa.fi – toukokuu