Arkisto


2007 TU24 kuvattiin Suomessakin

30.1.2008 klo 23.47, kirjoittaja
Kategoriat: Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot

Lähiasteroidi 2007 TU24 onnistuttiin kuvaamaan keskiviikkoaamuna Suomessakin. Kuvia ottivat ainakin Arto Oksanen etäkäyttäen Hankasalmen observatorion laitteita sekä Veli-Pekka Hentunen Härkämäen observatoriolla.

Ks. myös
Tähdet ja avaruus -lehden uutinen
Warkauden Kassiopeian uutinen

Kuvat: Arto Oksanen ja Veli-Pekka Hentunen


Aurinkokuntatapaamisen ohjelma julkaistu

28.1.2008 klo 20.20, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinko , Kuu, planeetat ja komeetat , Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot , Tapahtumat

Ursan Kuu, planeetat ja komeetat; tähdenpeitot ja pikkuplaneetat sekä Aurinko -jaostojen yhteinen aurinkokuntatapaaminen järjestetään muutaman viikon kuluttua eli 15.-17.2. Artjärven Tähtikalliolla.

Tapahtuman ohjelma on luettavissa osoitteesta:
http://www.ursa.fi/wiki/KPK/Aurinkokuntatapaaminen2008

Ohjelmaan voi tulla vielä pieniä täydennyksiä. Ammattilaisesitelmöitsijänä on tällä kertaa FT Pekka Verronen ilmatieteen laitokselta. Hän puhuu Auringon protonimyrskyistä ja ilmakehän otsonista. Lisäksi kuulemme harrastajien esityksiä mm. vuoden 2007 komeetoista sekä tämänkertaisen peittymisjakson viimeisistä Plejadien peitoista.

Myös yhdessäoloa, saunomista ja sään salliessa havaintoja on luvassa. Auringon ja Kuun ohella näkyvissä ovat Mars, Saturnus, komeetat Holmes ja Wirtanen sekä joukko pikkuplaneettoja.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja järjestävien jaostojen vetäjiltä.


Kernin kaari kuvattu

28.1.2008 klo 14.56, kirjoittaja
Kategoriat: Halot

Harvinainen Kernin kaari on viimein valokuvattu, uutisoi juuri ilmestynyt Tähdet ja avaruus -lehti. Marko Mikkilä saalisti tämän halohavaitsijoidenkin mielestä mystisen halomuodon jo marraskuun 17. päivänä Sotkamossa.

Kernin kaari on esiintynyt halokirjallisuuden julkaistuissa visuaalihavainnoissa vain muutamia kertoja, eikä sitä ei ole koskaan aikaisemmin valokuvattu.

Ks. myös
Tähdet ja avaruus -lehden uutinen
Halo Reports -kirjoitus

Kuva: Marko Mikkilä / T+a


Viikonloppuna helmiäispilviä

27.1.2008 klo 22.55, kirjoittaja
Kategoriat: Ilmakehän valoilmiöt

Jälleen menneenä viikonloppuna havaittiin helmiäispilviä eri puolilla Suomea Kilpisjärveltä etelärannikolle. Hohtavia pilviä on ollut näkyvissä niin aamuisin kuin iltaisinkin.

Muodoltaan helmiäispilvet ovat olleet pitkiä kuituja, jotka Auringon ollessa korkeammalla ovat näkyneet valkeina ja Auringon jo laskettua ovat muuttuneet oranssin ja punaisen sävyihin.

Kuva: Veikko Mäkelä, 27.1. Helsingissä


Asteroidin 2007 TU24 ohitus näkyy Suomessa

27.1.2008 klo 22.45, kirjoittaja
Kategoriat: Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot

Lähiasteroidi (NEO) 2007 TU24 ohittaa 29.1.2008 Maan noin 1,4 Kuun etäisyydeltä (noin 530 000 km). Kyseessä on noin 150-600 m kokoinen kappale.

Lähimmillään kohde on tiistaina 29.1. klo 10.33 Suomen aikaa. Tällöin meillä on jo valoisaa. Kohde on kuitenkin havaittavissa seuraavana iltana, jolloin se on pimeän tullessa kirkkaimmillaan 10,5 magnitudin kohde. Asteroidi liikkuu tuolloin Kirahvin tähdistön alueella.

Edellisenä ja seuraavanakin iltana asteroidi on harrastajalle kohtuullinen kohde, sillä sen ennustetaan olevan kirkkaudeltaan 11-12 magnitudia. Ennusteita kannattaa seurata aivan H-hetkeen asti, sillä ne tarkentuvat sitä mukaa, kun lisähavaintoja kohteesta tehdään.

Visuaalisesti lähiasteroidi on haastava, mutta kokeneen harrastajan löydettävissä, jos käytössä on kunnollinen tähtikartta. Kohteen valokuvaaminen lienee suhteellisen helppoa asianmukaisin välinein varustautuneelle harrastajalle. Havainnoissa kannattaa huomioida kohteen suhteellisen nopea liike pitkän valotuksen kestäessä.

Ks.
Tähdet ja avaruus -lehden uutinen
Nasan tiedote ja kartta
Laske koordinaatit Nasan HORIZONS-efemeridipalvelussa


Jälleen uusi kääpiönova

22.1.2008 klo 20.44, kirjoittaja
Kategoriat: Muuttuvat tähdet

Taichi Kato Japanista ilmoitti vsnet-alert-listalla uudesta kohteesta Vesikäärmeen tähdistössä. Kyseinen kohde on noin magnitudia 13,5. Havainnot näyttäisivät sinisen värin ja purkauksen perustella viittaavan, että tähti on WZ Sge -tyyppinen kääpiönova.

Tähti löytyy koordinaateista:

Rektaskensio: 8 h 45 min 55,08 s
Deklinaatio: +3° 39′ 29,7″

Vastaavanlainen kohde löydettiin vain muutama päivä sitten Pienen koiran tähdistöstä.

Ks. myös AAVSO Special Noice #94


Jälleen helmiäisiä

20.1.2008 klo 22.52, kirjoittaja
Kategoriat: Ilmakehän valoilmiöt

Sunnuntaina 20.1. iltapäivällä ja illalla Auringon laskiessa nähtiin Etelä-Suomessa helmiäispilviä länitsellä taivaalla. Ne olivat aluksi valkeita kuituja, mutta muuttuivat punertaviksi Auringon laskettua. Pilvistä raportoivat useammat eteläsuomalaiset ilmakehäharrastajat.

Kuva: Reima Eresmaa


Uusi kääpiönova Pienessä koirassa

20.1.2008 klo 22.45, kirjoittaja
Kategoriat: Muuttuvat tähdet

Pienen koiran tähdistöstä on löytynyt uusi kääpiönova. Se luultavammin harvoin purkautuvaa WZ Sagittarii -tyyppiä. Kohteen kirkkaus on tällä hetkellä luokkaa 12 mag.

Kohde löytyy koordinaateista:

Rektaskensio: 7 h 47 min 27,64 s
Deklinaatio: +6° 50′ 50,0″

Kohteesta kaivataan aikasarjahavaintoja.

Ks. myös AAVSO Special Notice #92


Luotausraketin laukaisu näkyi Pohjois-Suomessa

19.1.2008 klo 22.19, kirjoittaja
Kategoriat: Tekokuut ja raketti-ilmiöt

Pohjois-Norjan Andöyan rakettikoealueelta tehty luotausraketin laukaisu nähtiin Pohjois-Suomessa perjantaina 18.1.2008 aamupäivällä kello 9.30 Suomen aikaa.

Kyseessä oli SCIFER 2 -projektiin (The Cusp Ion Fountain Energization Region) kuuluva laukaisu, joka tehtiin Black Brant XII -raketilla. Laukaisussa raketti nousi mittalaitteineen 1460 km korkeuteen. SCIFER 2 tutki lentonsa aikana revontulia, ilmakehän yläosien sähkökenttiä. Mittausdatat vastaanotettiin onnistuneesti Andöyassa ja Svalbardissa sijainneilla maa-asemilla.

Laukaisu havaittiin Suomen lisäksi suurimmassa osassa Pohjois-Norjaa ja se aiheutti taivaalle lopuksi kirkkaan pakokaasuvanan ja sinertävän pilven. Suomalainen havainto tehtiin Muoniossa jossa läntisellä taivaalla havaittiin kirkas nouseva valo, perässään kolmiomainen pyrstö. Valo sukelsi pilviin 10 sekunnin kuluttua.

Lisää laukaisusta http://www.rocketrange.no/news/scifer-2-launched


Tähtitieteen vuosi kerhoseminaarin teemana

13.1.2008 klo 00.01, kirjoittaja
Kategoriat: Kerho- ja yhdistystoiminta , Tapahtumat

Ursan kerho- ja yhdistystoimintajaoston talviseminaari 11. – 13.1. keräsi Artjärvelle 17 osanottajaa 11 tähtiyhdistyksestä pohtimaan kansainvälisen tähtitieteen vuoden 2009 paikallisia tapahtumia Suomessa. Seminaarissa käsiteltiin myös hiukan sähköisiä viestintävälineitä.

Tähtitieteen vuoden suhteen päädyttiin keskittymään muutamiin päähankkeisiin: kahteen yhteisesti järjestettävään tapahtumaan sekä suomalaisten harrastajien valokuvanäyttelyyn. Myös harrastusesitteen tekemisestä ja erilaisista materiaalitarpeista puhuttiin.

Hyvin toimivan yhteydenpidon merkitystä painotettiin. Tiedonkulussa on ollut viime aikoina hiukan ongelmia.

Ks. myös seminaarin tuloksia