Arkisto


Venuksen peittymisraportti päivitetty

28.6.2007 klo 20.45, kirjoittaja
Kategoriat: Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot

Maanantaina, 18.6.2007 tapahtuneesta Venuksen peittymisestä tuli useita havaintoraportteja. Pilvien tai vesisateen vaivaamat havaitsijat olivat Itä-Suomessa. Onnistuneita havaintoja tehtiin Etelä-Suomessa Artjärveltä länteenpäin.

Havaintojen yhteevetoraporttiin sisältyy kuvia, jotka on otettu Espoossa, Helsingissä, Kemiössä, Turussa ja Ulvilassa.

Tapahtumaa on havaittu myös muualla Euroopassa.


Cygnuksen ohjelma ilmestynyt

26.6.2007 klo 22.42, kirjoittaja
Kategoriat: Tapahtumat

Cygnuksen ensimmäinen ohjelmaversio on ilmestynyt. Ohjelma täydentyy ja tarkentuu vielä lähestyttäessä tapahtumaa.

Ursa Minor -lehti julkaisee erillisen Cygnus-osion, jossa toivon mukaan on kattavasti kerrottu lyhyet kuvaukset eri ohjelmien sisällöstä. Lehti ilmestyy hiukan ennen tapahtumaa.

Ilmoittautuminen edistyy

Tapahtumaan on nyt aikaa kuukausi ja ensimmäisten neljän ilmoittautumisviikon aikana Cygnukselle on ilmoittautunut jo lähes 80 osallistujaa.

Ruokailujen suhteen ilmoittautumisaikaa on vielä heinäkuun puoliväliin asti. Sisämajoituspaikat Vuorenmäessä ovat muutamia torstain ja perjantain hajapaikkoja lukuunottamatta varattuja, sen sijaan 10 kilometrin päässä olevalla Tähtikalliolla tilaa on vielä mukavasti.

Ks. Cygnuksen sivut


Meteorijaoston syystapaaminen 6.–7.10.

26.6.2007 klo 22.28, kirjoittaja
Kategoriat: Meteorit

Meteorijaoston syystapaaminen on tänäkin vuonna lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna eli 6.–7.10. Kokoontumispaikka on jo perinteiseksi muodostunut Tähtikallion havaintokeskus Artjärvellä. Tapaamiseen varataan mahdollisuus saapua paikalle jo perjantai-iltana 5.10. tekemään havaintoja.

Tapaamisen sisältö selviää myöhemmin ja sitä käsitellään Cygnuksella jaostokokouksessa.


DS-tapaaminen 2007 viikolla 38

19.6.2007 klo 20.22, kirjoittaja
Kategoriat: Syvä taivas

DS-tapaaminen järjestetään toistamiseen Artjärvellä, tänä vuonna viikolla 38 eli 21.–23.9.

Ilmoittautuminen saadaan käyntiin varmasti elokuun alussa, joten pitäkää silmänne auki. Esitelmöinnistä kiinnostuneet voivat itse ilmoittautua vetäjille, ettei tarvitse ketään ”pakottaa”. Toivottavaa on että saadaan taas esitelmää aiheesta valokuvaus sekä visuaalihavaitseminen, jokaiselle jotain herkkua siis – pimeän taivaan ohessa.

Muistakaa myös Cygnus 2007, jossa jaosto tulee taas olemaan paikalla. Kahden vai yhden miehen voimin, se selviää lähempänä ajankohtaa.


Venuksen peittyminen havaittiin 18.6.2007

19.6.2007 klo 18.41, kirjoittaja
Kategoriat: Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot

Venus kuvattuna etsinputken lävitse

Venus peittyi Kuun sirpin taakse myöhään iltapäivällä 18.6.2007. Epävakaisesta säästä huolimatta tapahtumasta saatiin useita positiivisia havaintoja. Myös peittymisestä tietämättömät ihmiset kiinnittivät huomionsa Kuun sirpin lähellä olleeseen kirkkaaseen pisteeseen ja soittivat asian johdosta Ursan kirjastoon.

Epäonnistuneita havaintoja

Kari Kalervo ehti Vihdissä tarkentaa kameransa ennenkuin pilvet peittivät taivaan. Esiintulon jälkeen taivas selkeni osittain. Myös alkuvuonna tapahtuneet Saturnuksen peittymiset jäivät häneltä pilvien taakse.

Kotkalaiselta Vesa Kankareelta tapahtuma jäi pilvien taakse. Pertti Pääkkönen kertoi, että Joensuussa tuli taivaan täydeltä vettä.

Onnistuneita havaintoja

Jukka-Pekka Teitto seurasi Venuksen esiintuloa Artjärven observatoriossa. Hän kertoi, että Suomenlahdella ja Salpausselällä oli synkkiä pilviä.

Heikki Kauppinen kuvasi peittymistä Espoon Laajalahdella lintukaukoputken lävitse digipokkarilla.

Antti Parkkari seurasi tapahtumaa Turussa Iso-Heikkilän tähtitornissa nuorison ja aikuisten kanssa. Antti ei havainnut peittymistä nuorison kaukoputkeen kurkkimisen takia. Esiintulon hän sai havaittua esteettä.

Helsingissä havaintopaikkana oli Ursan kaivopuiston tähtitorni. Sen molempien Celestron-kaukoputkien lisäksi havaintovälineinä olivat 15 x 70 -kiikari, digipokkari ja monimuistinen ajanottokello. Havaitsijoina peittymisen aikana olivat Olli Manner (katselu) ja Matti Suhonen (valokuvaaminen ja tapahtumien ajoittaminen). Esiintulon havaitsemista varten paikalle tuli myös Veikko Mäkelä.

Havaintotapoina olivat katselun lisäksi valokuvien ja videoleikkeen otto sekä peittymisen ajoitus. Videoleikkeeseen ei taltioitunut Venusta. Kuu ja ajelehtivat ohuet pilvet näkyivät hyvin. Ajoituksetkin onnistuivat tyydyttävästi. Kolmesta mahdollisesta ajoituskohteesta (Venuksen valoisan reunan keskikohta, terminaattorin etelä- ja pohjoispää) kahden ensinmainitun ajoitukset onnistuivat. Viimeksimainittu kohde peittyi pilvien takana.

Venus tuli Kuun takaa esiin pilvien takana eikä siitä siis saatu havaintoja.

Kiitoksia kaikille havainnoistaan kertoneille.

Ks. myös Havaintoraportti, valokuvia ja lisää tekstiä.


Myrskybongareiden syystapaamisen ajankohta

18.6.2007 klo 23.01, kirjoittaja
Kategoriat: Myrskybongaus

Myrskybongareiden viimevuotisessa syystapaamisessa sovittiin, että tapaaminen pyritään jatkossa järjestämään vakioviikonloppuna lokakuun lopussa.

Tämän vuoden tapaamispaikka ja sen myötä ajankohtakin on nyt vahvistettu. Tapaaminen on 28.-29.10.2007 ja paikkana on tuttu Ursan Tähtikallion havaintokeskus Artjärvellä.


Kuu peittää Venuksen 18.6.2007

12.6.2007 klo 17.55, kirjoittaja
Kategoriat: Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot

Korkealla taivaalla oleva 3,5 vuorokauden ikäinen Kuu peittää myöhään iltapäivällä Venuksen. Tapahtuman aikana Aurinko on alle 37 asteen korkeudessa länsitaivaalla. Kuu on etelälounaisella taivaalla yli 40 asteen korkeudessa.

Kuun pimeä reuna peittää puolikkaana näkyvän Venuksen kiekon keskipisteen ensinnä Kilpisjärvellä, klo 17.21.47. Venuksen valoisa reuna peittyy noin puoli minuuttia aikaisemmin. Planeetan pimeän reunan peittyminen ei ole havaittavissa. Myöhäisin peittyminen tapahtuu Joensuussa klo 17.33.36.

Varhaisin esiintulo tapahtuu Nuorgamissa, klo 18.13.22 ja myöhäisin Haminassa, klo 18.35.21.

Tapahtumien kulku kuvina Helsingissä ja Utsjoella


Tapahtuma-aikoja 15 paikkakunnalle

Koska Venuksen kirkkaus on lähellä suurinta mahdollista arvoaan, peittymisen havaitseminen pitäisi olla mahdollista jopa paljain silmin. Kiikarin ja kaukoputken käyttö lisää saavutettavaa havaintotarkkuutta. Havaintovälineenä voi käyttää myös digipokkaria, jonka zoomi asetetaan suurimpaan teleasentoon. Automaattivalotus tuo näkyviin sinisella taustalla olevat Kuun sirpin ja Venuksen. Videoleikkeidenkin kuvaaminen lienee mahdollista.

Kuu 30.8.2005

Kuva on otettu 30.8.2005 klo 13.15 Porvoossa ESOP 2005 -tapahtuman yhteydessä. Kuvan oton aikana uusikuu oli neljän vuorokauden päässä. Valotusaika oli 1/500 s aukolla 5,5. Käytetty todellinen polttoväli oli 23,8 mm.