Arkisto


Lokakuun camelopardalidit

20.11.2006 klo 00.11, kirjoittaja
Kategoriat: Meteorit

Suomessa havaittiin vuonna 2006 muutama lokakuun camelopardalidien parveen (October Camelopardalids, OCA) kuulunut meteori. Sää oli Suomessa melko pilvinen parven maksimin aikaan.

Muualla maailmassa on havaittu myös parveen kuuluvia meteoreja, mm. Espanjan tulipalloverkko on niitä havainnut.

Jarmo Moilasen ensimmäisenä vuonna 2005 havaitsema parvi sai tämänvuotisilla havainnolla vahvistuksen.

Ks. myös Ursan lehdistötiedote


Ennusteita leonideille

19.11.2006 klo 00.17, kirjoittaja
Kategoriat: Meteorit

Leonidit ovat erittäin nopeita ja ne syttyvät ja sammuvat erittäin korkealla. Radiantti on leijonan tähdistön pään alueella. Radiantti nousee illalla muutama tunti ennen keskiyötä ja jatkaa nousuaan miltei koko yön. Jos haluaa nähdä paljon leonideja, niin kannattaa havainnot tehdä lähinnä keskiyön jälkeen.

Leonideja kannattaa ehdottomasti havaita tänä vuonna. Leonideille on ennustettu ihan kohtuullista aktiivisuutta.

Leonideilla on tänä vuonna 2-kierroksen vanan hyvä kohtaaminen. Kohtaamisen löysivät Asher ja Mc Naught. Meteorimyrskyä ei tästä kuitenkaan tule. Esko Lyytinen on todennut tähän liittyen, että maan kohtaamat meteorit ovat pääosin pieniä ja visuaalinen ZHR aktiivisuus ei nouse korkealle.

Ennustettu aktiivisuusmaksimi on 19.11.2006 klo 04.45 UT (David Asher et al) ja 04.48 UT (Esko Lyytinen et al). Aktiivisuus on ennusteiden mukaan luokkaa ZHR = 100-150. IMO:n meteorikalenterin mukaan leonidien perusmaksimi on 17.11.2006 klo 20.50 UT. IMO:n meteorikalenterissa on leonidien aktiivisuudeksi merkitty tälle vuodelle ZHR = 100+.

Kuu ei haittaa leonidien havaitsemista.

Ks. IMO:n alustavat tulokset parvesta


Mika Aarnio kerhojaoston vetäjäksi

17.11.2006 klo 00.56, kirjoittaja
Kategoriat: Kerho- ja yhdistystoiminta

Mika Aarnio Naantalista on kerhojaoston uusi vetäjä. Mika on toiminut yhdistystoiminnassa pitkään ja ollut Turun Ursassa vuosia toimihenkilönä eri tehtävissä, tällä hetkellä tilintarkastajana.

Kerho- ja yhdistystoimintajaosto ehti tätä ennen olla pari vuotta ilman vetäjää.

Mika Aarnio

Kuva: Mikko Suominen


Tulipallo 12.11.2006

13.11.2006 klo 00.20, kirjoittaja
Kategoriat: Meteorit

Marraskuun 12. päivänä noin klo 18.04 näkyneestä tulipallosta tuli Ursaan n. parikymmentä visuaalihavaintoa. Valitettavasti tulipalloa ei saatu videoitua, kaikki sopivaan suuntaan kuvaavat harrastajien tulipallokamerat Suomessa olivat tuolloin pilvien peitossa.

Yhteenveto perustuu visuaalihavaintoihin. Yhteenvedon on tehnyt Esko Lyytinen.

Tulipallo tuli itäkoillisesta arvioita n. 30 asteen kulmassa vaakatasoon nähden. Todellinen tulonopeus oli noin 20 – 30 km/s. Tulipallo loisti kirkkaasti noin 70 kilometrin korkeudesta asti noin 38 kilometrin korkeudella tapahtuneeseen sammumiseen asti.

Alkuperäiseen nopeuteen ja massaan nähden sammuminen tapahtui melko korkealla, mistä voidaan päätellä, että kappale oli todennäköisesti melko heikkoa ainesta, ilmeisesti komeettaperäistä ainetta. Se luultavasti ”paloi” loppuun. Alas maahan saakka on saattanut tulla pientä ”purua”. Mahdollisesti alas tullut aines on todennäköisesti mennyt Perämereen.

Tämä tulipallo saattoi kuulua aktiivisena olleeseen tauridien meteoriparveen, johon usein liittyy kirkkaita meteoreja. Tätä tukisi myös meteoroidin heikolta vaikuttava luultavasti ”komeettaperäinen” koostumus.

Havaintoja voi lähettää WWW-tulipallolomakkeella, johon on linkki meteorijaoston sivuilta ja myös Ursan kotisivulta.


EQ AQR harvinaisessa purkauksessa

12.11.2006 klo 22.00, kirjoittaja
Kategoriat: Muuttuvat tähdet

Edellisestä purkauksesta on kulunut 50 vuotta.

Harvoin purkautuva kääpiönova EQ Aqr on purkautumassa ja on nyt noin 12.4 magnitudia. Löydön tekivät Rob Stubbings (Australia) ja havainnon vahvisti Hiroyuki Maehara (Japani).
Tämä on vasta kolmas havaittu purkaus tämän tähden osalta ja siten tapaus on harvinainen. Edellinen purkaus tapahtui loka-marraskuun vaihteessa 1958 jolloin kohteen kirkkaus nousi 14.0 magnitudiin (photometric).

Kohdetta on havaittu eri puolilla maailmaa ja havaitsijoiden toivotaan käyttävän AAVSOn fotometrisiä karttoja (e ja f kartat) jotka löytyvät osoitteesta:

http://www.aavso.org/cgi-bin/searchcharts3.pl?name=eg%20aqr

Tämän hetken havainnot tukevat teoriaa, että EQ Aqr olisi SU Uma tyyppinen kääpiönova.

Kohde soveltuu nyt hyvin sekä visuaali- että CCD havaitsijoille. Kaikkia havaitsijoita kehoitetaan lähettämään mittaukset AAVSO yhdistykselle.


Marraskuun alku toi jääsumuhalot

10.11.2006 klo 12.38, kirjoittaja
Kategoriat: Halot

Marraskuun alun pakkaset toivat taivaalla runsaat jääsumuhalot. Kovia halonäytelmiä nähtiin eri puolilla Suomea. Erityisesti laskettelurinteiden lumitykit toivat havaitsijoiden ulottuville uskomattoman hienoja lähihalonäytelmiä.

Näytelmistä löytyi mm. Parry- ja Lowitz-asennon haloja sekä Auringon vastapuolen muotoja.

Kuva: Jääsumunäytelmä Jämsässä, kuva: Simo Romo

Ks.
ilmakeha-l [ät] ursa.fi -sähköpostilista: marraskuu
Halo Reports: November 2006


Tulipallo 7.11.2006

8.11.2006 klo 00.22, kirjoittaja
Kategoriat: Meteorit

Meteorijaostoon on tullut havaintoja 7.11.2006 n. kello 21:49 illalla Suomen aikaa näkyneestä kirkkaasta tulipallosta. Lisää havaintoja kaivataan! Havaintoja toivotaan WWW-tulipallolomakkeella, johon on linkki meteorijaoston sivuilta ja myös Ursan kotisivulta.


Aurinkokuntatapaaminen 23.-25.3.2007

1.11.2006 klo 17.03, kirjoittaja
Kategoriat: Aurinko , Kuu, planeetat ja komeetat , Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot

Ensi vuoden Aurinkokuntatapaaminen on päätetty järjestää maaliskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna 23.-25.3. Artjärven Tähtikalliolla.

Viime keväänä järjestetty tapaaminen järjestettiin matalalla profiililla puutteellisten tilojen vuoksi, mutta nyt olisi tarkoitus panostaa enemmän sisältöönkin.

Aurinkokuntapaamisen järjestäjinä toimivat seuraavat jaostot: Aurinko, Kuu, planeetat ja komeetat sekä pikkuplaneetat ja tähdenpeitot.