Tutustuminen Paavolan tähtitorniin 12.10.2024

Aloitimme Paavolan tähtitorniin tutustumisillan pienimuotoisella juhlatarjoilulla (käpykakkua, keksejä ja kuplivia juomia) Wihurin säätiön myöntämän apurahan kunniaksi. Juuri ennen tilaisuuden alkua näkyvyyttä heikentänyt kuurosadekaan ei saanut lannistettua noin pariakymmentä paikalle saapunutta innokasta: jäsenistöä ja ensikertalaisia, myös perheitten pienimpiä.

Jaakko esitteli vieraille paikkaa samalla kun ilta-aurinko loi katseensa aukean yli tornille, pyyhkäisten viimeisetkin pilvet pois taivaalle tähyäjien tieltä.

Pian tämän jälkeen tarkkasilmäisimmät löysivät oheisesta maisemasta pyrstötähti C/2023 A3 Tsuchinshan-Atlaksen kiikaroimalla. Torniltakin komeetan ydin havaittiin StarFirellä ja Vixenillä, ainakin sen jälkeen kun puheenjohtaja sai palattua metsänhoidollisista tehtävistä ja suunnattua putket. Osa uskoi jopa nähneensä komeetan pyrstön! Matalalla ja himmeä kohde se joka tapauksessa oli.

Sää suosi sateen jälkeen. (Kuva: Antti Kyllönen)

Ilahdutimme vieraita komeetan jälkeen vielä pimenevältä taivaalta terävänä erottuvalla Saturnuksella, ja matalalla etelässä loistaneella puolikuulla. Toivomme ensikertalaisten tulevan toistekin, kiinnostusta ainakin näyttää olevan, kunhan saamme vain puitteita kehitettyä.

Mainittakoon vielä, että jo edellisellä kerralla tiedusteltu kirjoittajan kiikari on Olympus 8×42 EXPS I. Tärkeintä on muistaa että tähtikiikari on hyvä ja hyödyllinen vain silloin kun se on mukana.

Kiitos kaikille ja tervetuloa uudelleen! (Kirjatilauksia voi kysellä varapuheenjohtajalta.)