Yhdistys
Seuran tavoitteena on tarjota jäsenistölleen mahdollisuuksia harrastaa rakkaita lajejaan tähtitiedettä ja hyvää ruokaa. Tavoitteensa toteuttamiseksi Perseus järjestää retkiä ja leirejä sekä pienimuotoista ohjelmaa suurempien tapahtumien yhteydessä.
Yhdistyksellä ei ole kotipaikkaa, joten sitä voitaisiin kutsua maattomaksi kulkuriksi.
Observatorio
Yhdistyksen tavoitteena on rakentaa eteläiseen Suomeen pieni valokuvaustähtitorni. Tornin 2 metrin läpimittainen kupu on valmistunut peruskorjauksesta ja odottaa nyt (2007) itse tornirakennuksen valmistumista ja lopullisen sijoituspaikan valintaa.
Tapahtumat
Toiminnan keskeisin sisältö ovat erilaiset tapahtumat ja pienimuotoiset tapaamiset. Viikottaista tai muuta säännöllistä toimintaa ei yhdistyksellä ole. Tapaamiset ovat yleensä valtakunnallisten tai maakunnallisten tapahtumien yhteydessä. Tapaamisten sisältönä on tavallisimmin yhdessäoloa, retkitunnelmaa, hyvää ruokaa ja havaintojen tekemistä.
Perinteikkäin toimintamuoto on Sun Party tapahtuma, joka on järjestetty viidesti. Viimeksi puoli vuosikymmentä sitten 4.-5.7.2003 Artjärven Tähtikalliolla. Yhteistyötahoina olivat Ursan Aurinko- sekä Kuu, planeetat ja komeetatjaostot. Tapahtumasta muotoutui myöhemmin em. jaostojen sekä Pikkuplaneetat ja tähdenpeitot jaoston yhteinen Aurinkokuntatapaaminen näiden omana tapahtumana.
Keittiö
Perseuksen keittiö on kuuluisa, lähes ranskalaisen keittiön veroinen gourmet-ruokien valmistaja. Perseuksen keittö on aina siellä, missä jäsenetkin ja rakentuu aina uudelleen jäsenkunnan erinomaisten taitojen ja mielikuvituksen varaan.
Perseus
Perseus oli yksi kuuluisista sankareista kreikkalaisessa mytologiassa. Perseus oli legandaarinen mykeneläisen hallitsijasuvun perustaja, jonka seikkailut auttoivat Olympoksen jumalien valta-aseman syntymisessä. Perseus on tarujen mukaan perustanut myös Mykenen ja Mideian kaupungit.
Tähtitaivaalla Perseuksen tähdistö sijoittuu Ajomiehen ja Andromedan väliin. Sirkumpolaarinen tähdistö näkyy linnunradan maitomaista nauhaa vasten. Tähdistön kirkaimmat tähdet ovat Mirfak (alfa Per), Algol (beta Per), Atik (zeta Per) ja Menkib (xi Per).
Perseidit
Perseidit on meteoriparvi, jonka radiantti eli säteilypiste on Perseuksen tähdistön suunnassa. Perseidejä näkyy usean viikon ajan heinä-elokuussa. Maksimi on 12. ja 13. elokuuta välillä. Nopeita ja kirkkaita meteoreja voi parhaimmillaan näkyä jopa 70 kappaletta tunnissa, tavallisimmin kuitenkin vain 30-50 kappaletta. Samaan aikaan voi nähdä myös kappa-cygnideihin kuuluvia meteoreja
Perseidien meteorit ovat lähtöisin Swift-Tuttle I komeetasta, jonka pölyvanan läpi Maapallo kulkee kerran vuodessa.
Linkkejä
päivitetty 1.12.2007
Perseus (a) ursa.fi