Ursa   Tiedotteet   ~   Etusivu   Haku  

14.6.10 ursa(a)ursa.fi

Aurinkokelloveistos Kaivopuiston paraatipaikalle

Helsingin tunnetuimpiin maamerkkeihin kuuluvan Ursan tähtitornin edessä paljastettiinkuvanveistäjä, professori Lauri Anttilan veistos Helios keskiviikkona 16.6. klo 13.00. Veistos Kaivopuiston kukkulan laella yhdistää tähtitieteen paikan historiaan. Helsingin kaupungille luovutettavan veistoksen ottaa vastaan ylipormestari Jussi Pajunen.

Veistos muodostuu kahdesta kivielementistä ja korkealle tähtitorniin kiinnitetystä peilistä. Teos on toiminnallinen: toisessa kivielementissä on Anttilan keksimällä periaatteella toimiva aurinkokello. Suurempi kivielementti kuvaa Auringon spektriä, jonka yli peilin muodostama Auringon kuva kiiruhtaa hitaasti maapallon pyöriessä.

Veistos

Auringon spektrissä nähdään mustia juovia. Hehkuvien kaasujen spektrissä on puolestaan kirkkaita juovia. Saksalaiset Kirchhoff ja Bunsen huomasivat näiden viivojen olevan täsmälleen samalla kohtaa kuin Auringon mustien viivojen. Spektri paljasti suoraan Auringon koostumuksen. Samalla tekniikalla saatiin myös selville muiden tähtien ja sumujen rakennusaineet. Tähtien spektreistä tuli pitkäksi aikaa tähtitieteen symboli.

Veistoksen suuri tummasta ja vaaleasta kivestä rakennettu elementti esittää Kirchoffin-Bunsenin spektrin kuvana. Samalla spektri kytkeytyy Auringon näennäiseen liikkeeseen taivaalla. Joka päivä, kun Aurinko ylittää tähtitornin meridiaanin eli sen pituuspiirin, tornissa oleva peili heijastaa auringonvalon veistoksen päälle. Auringon ollessa etelässä kello on noin 20 minuuttia yli yhden ja heijastus on silloin vaalean ja tumman kiven rajaviivalla.

Kukkulan laen vallitukset ovat peräisin Krimin sodan (1853-1856) ajalta. Kirchoff ja Bunsen tekivät oman keksintönsä saman vuosikymmenen lopulla. Näin moderni veistos yhdistyy aiheensa kautta paikkaan ja aikakauteen.

Lauri Anttilan muista teoksista

Professori Lauri Anttilan julkisia veistoksia on Helsingissä, Espoossa, Oulussa, Rovaniemellä, Varkaudessa ja Kanadan Pikoganissa. Anttilan teoksia löytyy myös Nykytaiteen museo Kiasman, Oulun taidemuseon, Porin taidemuseon, Suomen metsämuseon ja Designmuseon kokoelmista. Monet hänen teoksensa hyödyntävät Maan ja Auringon keskinäistä liikettä. Anttilan CV löytyy täältä.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ja Kaivopuiston tähtitorni

Ursan tähtitorni on tunnettu maamerkki, joka esiintyy usein Helsinkiä esittelevissä kuvissa. Martti Välikankaan suunnittelema tähtitorni valmistui vuonna 1926. Se on edelleen alkuperäisessä käytössään ja siellä vierailee vuosittain noin 1500 helsinkiläistä katselemassa tähtiä ja Aurinkoa. Tornin julkisivu on kunnostettu talvella 2009-2010.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka tarkoituksena on "tarjota jäsenilleen ja yleisölle selkeä ja nykyaikainen käsitys maailmankaikkeudesta, toimia tähtitieteen ja lähialojen harrastuksen edistämiseksi sekä edistää alansa kouluopetusta ja aikuiskasvatusta". Ursa julkaisee tähtitieteestä ja lähialoista kertovaa Tähdet ja avaruus -lehteä sekä luonnontieteellistä kirjallisuutta.

Veistoksen on pystyttänyt ja lahjoittaa Helsingin kaupungille Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry. Ursa kiittää Vaisala Oyj:tä hankkeen tukemisesta.



Kuvia vapaasti lehdistön käyttöön

Aurinkokelloveistos ja tähtitorni (jpg)
Aurinkokelloveistos etelästä (jpg)
Aurinkokelloveistos ylhäältä (jpg)
Torni yhdessä veistoksen kanssa etelästä (jpg)
Aurinkokello (jpg)
Lähikuva aurinkokellosta (jpg)
Lähikuva aurinkokellosta (jpg)
Spektriä kuvaava kivielementti (jpg)
Auringon kuva elementillä (jpg)
Tornin seinän peili (jpg)

Lisätietoja

Walter Rydman, tiedottaja
09 6840 4010