Ursa   Tiedotteet   ~   Etusivu   Haku  

11.09.09 ursa(a)ursa.fi

Aurinkokunta metrossa


Pienennetään Aurinko nelimetriseksi ja laitetaan se Asematunneliin. Mille metroasemalle Maa silloin osuu? Entä miltä muu aurinkokunta näyttää suhteessa Helsingin metroon? Metroaurinkokunta osoittaa konkreettisesti kuinka planeetat ovat pieniä saaria avaruudessa ja miten valtavia etäisyydet jo kotiplaneettamme lähimpiin naapureihin ovat.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tuo kansainvälisenä tähtitieteen vuonna aurinkokunnan kaikkien metromatkustajien ulottuville syyskuun loppuun asti kestävässä näyttelyssä. Metroaurinkokunnan julisteita on metroasemilla ja planeettamallit ovat nähtävillä Kaisaniemen metroaseman näyttelytilassa asemalaiturin itäpäässä. Korvaamaton apu on saatu Helsingin yliopiston tähtitieteen opiskelijajärjestö Meridiaani ry:n aktiiveilta, jotka ovat maalanneet planeettamallit tarkasti oikeiden kaltaisiksi.

Pienoismallissa aurinkokunta on 325 miljoonaa kertaa luonnollista kokoaan pienempi. Planeettojen etäisyyksiä Aurinkoon on piennenetty samassa suhteessa kuin niiden kokoa. Valitussa mittakaavassa planeetat osuvat sopivasti Helsingin metroasemille, kun Aurinko sijoitetaan Asematunnelin kompassitasanteelle.

Nelisenttinen kotimme Maa on Kaisaniemen metroasemalla 450 metrin päässä Auringosta. Aurinkokunnan suurin planeetta Jupiter kiertää Aurinkoa 2,4 km päässä Sörnäisissä. Tällä hetkellä iltataivaalla kirkkaana näkyvän kaasujättiläisen koko mallissa on 44 cm. Mallissa Kuu kiertäisi maapalloa 1,2 metrin päässä sen halkaisijan ollessa 1 cm. Planeettojen joukosta vuonna 2006 pudotettua Plutoa täytyy etsiskellä Sipoon suunnalta.

Aurinkokunnan etäisyyksiä pystyy vielä jollain lailla hahmottamaan, kun mittakaava valitaan oikein. Tähtienväliset välimatkat ovat kertaluokkia suurempia. Jo lähimpään tähteen 60 cm kokoiseen Proxima Centauriin päästäkseen täytyisi matkustaa kompassitasanteelta 123 000 km päähän. Samalla oltaisiin kuljettu jo kolmannes todellisesta matkasta Kuuhun. Ylivoimainen suoritus tässä mittakaavassa muutaman nanometrin kokoiselle ihmiselle.

Metroaurinkokunta kertoo millainen planeettamme naapurusto on. Uutta maapalloa ei löydy, jos peruuttamattomasti turmelemme elinympäristön. Ihmiskunnan vastuu ainoasta kodistaan on kaikille yhteinen.


Kuvia ja tiedostoja vapaasti lehdistön käyttöön

Kartta metroaurinkokunnasta: pdf
Aurinko kompassitasanteella: jpg
Saturnus ja Jupiter Kaisaniemen näyttelytilassa: jpg
Saturnus: jpg
Metroaurinkokunnan juliste: pdf
Pienoismallin koot ja etäisyydet suhteessa todellisiin: pdf

Linkkejä

Metroaurinkokunta
Kansainvälinen tähtitieteen vuosi, www.astronomy2009.fi
Pajamäen aurinkokuntamalli
HKL-metroliikenne
Meridiaani ry

Lisätietoja

Walter Rydman, tiedottaja
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

puh: (09) 684 0400
s-posti: walter.rydman (at) ursa.fi