30.12.08 ursa(a)ursa.fi
Tähtitieteen kansainvälisen vuoden 2009 (IYA2009) ovat käynnistäneet Kansainvälinen tähtitieteen unioni (IAU) ja Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede-, kulttuuri- ja viestintäjärjestö Unesco tunnuslauseena "Löydä maailmankaikkeus".
Suomessa tähtitieteen kansainvälinen vuosi avataan Tieteen päivien yhteydessä keskiviikkona 7.1.2008 klo 14.30 Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa. Kansainvälinen avajaistilaisuus on Pariisissa 15. ja 16. tammikuuta 2009. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita kumpaankin avajaistilaisuuteen. Helsingissä asiantuntijat kertovat avajaisissa vuoden keskeisistä teemoista, Pariisissa on nobelistien lisäksi mukana tutkijoita eri puolilta maailmaa videon välityksellä. Monissa maissa avajaisia järjestetään tammi–helmikuun aikana korostamaan vuoden merkitystä. Mutta monet tapahtumat alkavat jo aikaisemmin, joten ei pidä hämmästyä, jos uudenvuoden aattoiltana kohtaa kadunkulmaan pystytetyn kaukoputken. Vuoden aurinkofysiikan ryhmä valmistelee maailmanlaajuista kampanjaa, joka pannaan toimeen yli 150 paikassa 30 maassa. Siinä harrastajat ja tiedekeskukset ympäri maailmaa tarjoavat kaupunkien turuilla ja toreilla ohikulkijoille mahdollisuuden katsoa Aurinkoa turvallisesti.
Globaalin yhteistyön hyvä esimerkki vuoden 2009 aikana on Kosminen päiväkirja, jonka verkkosivu avataan uudenvuodenpäivänä. Siinä yli 50 ammattitähtitieteilijää yli 35 maasta kertoo blogissaan tutkijan arjesta. Euroopan eteläisen observatorion (ESO), Yhdysvaltojen ilmailu- ja avaruushallinnon (Nasa), Euroopan avaruusjärjestön (ESA) ja Japanin ilmailu- ja avaruushallinnon (Jaxa) tutkijat ovat jo aloittaneet kirjoittaa elämästään, työstään ja haasteistaan. Siten yleisö pääsee lukemaan, millaista on olla tähtitieteilijä ja miten uraauurtavaa tutkimusta tehdään. Toinen hanke, 365 päivää tähtitiedettä, julkaisee podcastin vuoden jokaisena päivänä. Jaksot kirjoitetaan, kuvataan ja tuotetaan eri puolilla maailmaa.
Vuoden toinen kulmakivihanke on Sata tuntia tähtitiedettä. Maailmanlaajuisessa yleisötapahtumien sarjassa 2.–5.4.2009 on muun muassa suoria verkkolähetyksiä ja havaintotilaisuuksia. Yksi tähtitieteen sadan tunnin tavoitteista on, että niin moni ihminen kuin suinkin saisi tilaisuuden katsoa kaukoputkeen, kuten Galilei teki 400 vuotta sitten.
Maasta maailmankaikkeuteen on tähtitieteen vuoden näyttely, jossa suurelle yleisölle esitellään suuria tähtitieteellisiä valokuvia puistoissa, ostoskeskuksissa, museoissa, asemilla, aukioilla ja muissa paikoissa, joissa tähtitiede ei yleensä näy. Yli 30 maassa valmistellaan parhaillaan 25–100 kuvan näyttelyitä. Näyttely esitellään vuoden kansainvälisissä avajaisissa Unescon päämajassa Pariisissa tammikuussa. Suomessa Maasta maailmankaikkeuteen -näyttely tulee ainakin Helsingin Lasipalatsin aukiolle, Tampereen Särkänniemeen, Joensuuhun ja Turkuun.
Tähtitieteen kansainvälisen vuoden yksi tavoite on myös lisätä tietoisuutta valosaasteen aiheuttamista ongelmista ja siitä, miten yötaivaan kauneus on pilattu kapungistumisen myötä. Hanke pimeän taivaan suojelemiseksi puuttuu ongelmaan oikopäätä käytännöllisesti ja kattavasti. Tilanteen selvittämiseksi käynnistetään tähtien laskentakampanjoita, joissa yleisöä kannustetaan katsomaan, kuinka monta tähteä näkyy kotipaikan taivaalla. Kun tuloksia vertaa todella pimeän paikan tuloksiin, joutuu usein hämmästymään. Kuinka monta tähteä ? -hanke käynnistyy tammikuussa.
Päätapahtumien luettelo on tähtitieteen kansainvälisen vuoden verkkosivulla osoitteessa www.astronomy2009.org/highlights. Sen kautta saa myös yhteyden kansallisiin yhteyshenkilöihin, jotka koordinoivat osallistuvien maiden kansallisia ja paikallisia tapahtumia.
Suomessa on viritetty monia omia hankkeita paikallisista tähtinäytännöistä opetuksen kehittämisohjelmiin. Luonnontieteiden ja matematiikan opetuksen talkoot ja Matemaattisten aineiden opettajain liitto MAOL ovat koonneet yli 40 oppilaiden itse tehtäväksi sopivaa havainto- tai kehittämistyötä. Aineisto on haettavissa osoitteesta http://www.helsinki.fi/luma/liitteet/tahtitiede.pdf. Julkiset tiedotusvälineet ovat valmistautuneet laajoihinkin ohjelma- ja artikkelisarjoihin. Tietokirjakustantajien ensimmäiset tähtitieteen vuoden kirjat ovat jo ilmestyneet, lisää on tulossa.
Vuoden 2009 aikana taivaalla näkyy monia kiehtovia ilmiöitä, muun muassa vuosisadan pisin täydellinen auringonpimennys. Se tapahtuu 22. heinäkuuta ja kestää peräti 6 min 39 s. Kapea täydellisyysvyöhyke kulkee Intian, Bangladeshin ja Kiinan kautta. Suomessa ainakin Ursan Tähdet ja avaruus -lehti järjestää pimennysmatkan Kiinaan. Marraskuun puolivälissä odotetaan voimakasta leonidien tähdenlentoparvea. Ennusteiden mukaan odotetaan jopa yli 500 tähdenlennon näkyvän tunnissa.
Vuoden alussa Venus loistaa kirkkaana iltatähtenä lounaistaivaalla. Se näkyy kuunsirpin lähellä 29. ja 30.1. Jupiter-planeetta ilmestyy huhtikuun aamuhämärissä taivaalle. Elokuusta lähtien se näkyy koko yön matalalla etelän suunnassa. Neljän kirkkaimman kuunsa kanssa se on tähtinäytäntöjen kiitollinen kohde.
Tähtitieteen kansainvälinen vuosi 2009 pyrkii innostamaan yleisön mukaan hankkeisiinsa. Sen tähden tähtiharrastajat ovat mukana järjestämässä tapahtumia. Tämä innostunut joukko kasvaa päivä päivältä. Se esittelee tähtitiedettä monin tavoin. Tuhansien mukanaolevien joukko ympäri maailmaa on jo muodostanut kaikkien aikojen suurimman tähtitieteen verkoston. Suomi on tässä suhteessa maailman eturintamassa, sillä meillä tähtiharrastus on poikkeuksellisen laajaa. Maassamme toimii yli 40 tähtiharrastajain seuraa, ja valtakunnallisessa yhdistyksessä Ursassa on yli 14 000 jäsentä.
Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin puheenjohtaja Catherine Cesarsky sanoo: "135 maata on sitoutunut tähtitieteen vuoteen. Niiden tavoite on avata tähtitiede kaikille. Tähtitieteen vuosi IYA2009 vahvistaa tiedeopetuksen ja tutkijanuran yhteyttä, lisää pitkäjännitteisesti luonnontieteiden ja teknologian opiskeluinnostusta ja elinikäisen oppimisen arvostusta".
Valmisteltujen hankkeiden suuri valikoima antaa oivallisen tilaisuuden oppia tuntemaan maailmankaikkeutta ja asemaamme siinä. Tähtitieteen kansainvälinen vuosi 2009 kehottaa jokaista löytämään maailmankaikkeuden 1.1.2009 alkaen.
Kansainvälinen tähtitieteen vuosi 2009 muistuttaa, että 400 vuotta sitten Johannes Kepler julkaisi kaksi ensimmäistä planeettaliikkeen lakiaan ja Galileo Galilei kurkisti ensi kerran kaukoputken läpi taivaalle. Tulossa on todella maailmanlaajuinen juhlinta, joka kertoo tähtitieteestä ja sen merkityksestä yhteiskunnalle ja kulttuurille erilaisin tapahtumin niin alueellisella, kansallisella kuin maailmanlaajuisella tasolla.
IAU, kansainvälinen tähtitieteellinen unioni yhdistää melkein 10 000 ansioitunutta tähtitieteilijää kaikkialta maailmasta. Se tavoitteena on edistää ja turvata tähtitieteen tutkimusta kaikin tavoin kansainvälisellä yhteistyöllä. IAU on kansainvälisesti tunnustettu viranomaiseksi, joka antaa nimet taivaankappaleille ja niiden pinnan kohteille. Se on perustettu 1919 ja on maailman suurin ammattitähtitieteilijöiden järjestö.
IYA2009 tervehdysvideo: IYA2009:n tervehdysvideo on saatavilla, sen emäntänä on Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin puheenjohtaja Catherine Cesarsky. Videon kesto on noin viisi minuuttia, ja se on saatavilla englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi. Sen voi noutaa verkko-osoitteesta www.astronomy2009.org.
HUOM: Ennakkotiedoista poiketen kansainvälisen tähtitieteen vuoden 2009 Suomen avajaiset ovat tieteen päivien yhteydessä keskiviikkona 7.1.2009 klo 14.30 Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa alkavan istunnon alussa (ei 8.1. Senaatintorilla Aleksanteri II:n patsaalla).
Kansainvälinen verkkosivu: www.astronomy2009.org
Suomalainen verkkosivu: www.astronomy2009.fi
mm. tapahtumia Suomessa, videoita, tähtitieteen vuoden logot tiedotusvälineille suomeksi, ruotsiksi ja saameksi.
Vuoden avajaistapahtumat: www.astronomy2009.org/events
Avajaisten toimittaja-akkreditoituminen: www.astronomy2009.org/opening
Unescon IYA2009-verkkosivu: www.unesco.org/iya2009
Kansainvälisten avajaisten (Pariisi) verkkosivu: www.astronomy2009.org/opening
Aurinkofysiikan ryhmän verkkosivu: www.solarastronomy2009.org
Kosminen päiväkirja -verkkosivu (avoinna 1.1.2009 lähtien): www.cosmicdiary.org
365 päivää tähtitiedettä: 365daysofastronomy.org
Sata tuntia tähtitiedettä: www.100hoursofastronomy.org
Maasta maailmankaikkeuteen -näyttely: www.100hoursofastronomy.org
Pimeän taivaan suojeleminen:
Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IUA: www.iau.org
Tähtitieteen vuoden 2009 tervehdysvideo: www.astronomy2009.org/resources/multimedia/videos/
Kuvia tiedostusvälineille: www.astronomy2009.org/resources/multimedia/images/
Kansainvälisen tähtitieteen vuoden Suomen valmistelutyöryhmä:
Haastattelupyynnöt ja lisätiedot ennen 2.1.2009 ensisijaisesti sähköpostilla.
Puheenjohtaja Tapio Markkanen
tapio.markkanen ät helsinki.fi
Sihteeri Walter Rydman
puhelin: (09) 6840 4010
walter.rydman ät ursa.fi
Markku Sarimaa
puhelin: (09) 6840 4060
markku.sarimaa ät ursa.fi
Kansainvälinen organisaatio:
IAU IYA2009 Coordinator
Pedro Russo
ESO ePOD
Karl-Schwarzschild-Strasse 2
D-85748 Garching bei München
Germany
Tel: +49 89 320 06 195
Cell: +351 96285 4775 / +49 17661100211
Fax: +49 89 320 23 62
E-mail: prusso ät eso.org
Yolanda Berenguer
UNESCO Focal Point for the International Year of Astronomy 2009
UNESCO HQ, Paris
Tel: +33-1-45684171
E-mail: y.berenguer ät unesco.org
Dr. Karel A. van der Hucht
General Secretary, International Astronomical Union
IAU Secretariat, Paris, France
Tel: +33-1-43-25-83-58
E-mail: K.A.van.der.Hucht ät sron.nl
IAU Press Officer
Lars Lindberg Christensen
ESO ePOD, Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Cellular: +49-173-3872-621
E-mail: lars ät eso.org