16.10.07 ursa(a)ursa.fi
Kuvista paljastui ensimmäinen tähtiharrastajan päiväntasaajan pohjoispuolella löytämä gammapurkauksen jälkihehku. Eteläiseltä pallonpuoliskolta vastaavia havaintoja on vain yksi. Oksanen oli myös ensimmäinen, joka näki juuri tämän purkauksen hehkun maapallolla.
Gammapurkaukset ovat maailmankaikkeuden voimakkaimpia ilmiöitä, jotka näkyvät miljardien valovuosien päähän. Intensiivistä välähdystä seuraa nopeasti himmenevä jälkihehku, jonka ominaisuuksia tutkimalla purkauksen salat selviävät. Purkausten lyhyt kesto vaikeuttaa niiden tutkimista ja siksi nopea toiminta on välttämätöntä tietojen saamiseksi. Tutkijat eivät vieläkään ole täysin varmoja 60-luvulla ensi kertaa havaittujen purkausten aiheuttajista. Todennäköisimmin ne liittyvät mustien aukkojen syntyyn ja neutronitähtien törmäyksiin.
Oksanen sai hälytyksen NASAn SWIFT-satelliitin havaitsemasta gammapurkauksesta kello 23.46. Hän suuntasi Hankasalmen observatorion automaattiputken oikeaan kohtaan taivasta, Ison karhun tähtikuvioon 17 minuuttia hälytyksestä. Jo ensimmäisissä kuvissa hän näki uuden kohteen. Huolellisen tarkistuksen jälkeen Oksanen varmistui havainnostaan ja tiedotti siitä gammapurkaustutkijoiden postituslistalla vain kaksi tuntia saamansa hälytyksen jälkeen.
Oksasen määrittämien tarkkojen koordinaattien avulla Havaijin jättiläiset eli maailman suurimpiin kaukoputkiin kuuluvat Keck ja Gemini käännettiin kohti purkausta. Niillä tähtitieteilijät mittasivat purkauksen tapahtuneen 7 miljardin valovuoden päässä maapallolta. Vertailun vuoksi oman Linnunratamme halkaisija on noin 200 000 valovuotta.
Oksanen on luonnollisesti tyytyväinen ensimmäisestä harrastajan havainnosta pohjoisella pallonpuoliskolla: "Jo oli aikakin, onhan tätä jahdattu jo kohta vuosikymmen!" Suomessa Oksasen havainnosta kertoi Tähdet ja avaruus -lehden verkkoversio.
Oksasen 1. kuva jälkihehkusta. (Lähde: Arto Oksanen)
Väärävärikuva jälkihehkusta. (Lähde: Arto Oksanen)
Kuva himmentyneestä jälkihehkusta lauantailta 13.10. (Lähde: Arto Oksanen)
Jälkihehku Ison karhun tähdistössä (Lähde: Tähdet ja avaruus / Mikko Suominen, Stellarium)
Arto Oksanen 1 (Lähde: Minna Huoponen)
Arto Oksanen 2 (Lähde: Minna Huoponen)
Arto Oksanen 3 (Lähde: Minna Huoponen)
Avaruus.fi palvelun uutinen aiheesta
Oksasen löydön uutisointi AAVSO:n (American Association of Variable Star Observers) sivuilla
Gammapurkaukset wikipediassa
Arto Oksanen
040 565 9438
arto.oksanen (at) jklsirius.fi