18.8.06 ursa(a)ursa.fi

Aurinkokuntaan tulossa kolme uutta planeettaa


IAU äänestää uusista ehdotuksista, jotka eroavat tässä tiedotteessa kerrotusta, 24.8. myöhään iltapäivällä. Kerromme asiasta tarkemmin heti, kun päätös on tehty.

Merkurius, Venus, Maa, Mars, Ceres, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto, Kharon, ja 2003 UB313. Tällaisen listan saattaa jatkossa joutua painamaan mieleensä, jos kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (IAU) päättää hyväksyä Prahan yleiskokouksessaan uuden planeetan määritelmän. Tähtitieteen viimeaikainen nopea kehitys on muuttanut kuvaamme aurinkokunnasta ja vanhat käsitteet täytyy määritellä täsmällisesti.


Päätösehdotuksen mukaan planeettoja olisivat kaikki tähteä kiertävät taivaankappaleet, jotka eivät itse ole tähtiä ja joiden massa on riittävä, jotta niiden oma painovoima pakottaa ne suunnilleen pallomaisiksi. Käytännössä kappaleen halkaisija on silloin vähintään 800 kilometriä. Taivaankappale määritellään kuuksi mikäli se kiertää planeettaa ja järjestelmän massakeskipiste on planeetan pinnan alla eli kappaleilla on selvä massaero. Näin määriteltynä Maata kiertää kuu, mutta Pluton seuralainen Kharon on planeetta. Samalla Plutosta ja Kharonista tulee aurinkokunnan ensimmäinen kaksoisplaneetta.

Jos ehdotus hyväksytään, aurinkokunnan planeettojen lukumäärä nousee yhdeksästä ainakin kahteentoista. Uudet planeettalöydöt saattavat kasvattaa planeettojen lukumäärää vielä huomattavasti. IAU:n ehdokaslistalla on nimittäin jo kaksitoista uutta kohdetta, joista tarvitaan vielä lisähavaintoja.

Perinteisiä kahdeksaa planeettaa selvästi pienempi Pluto saisi ehdotuksen mukaan pitää asemansa planeettana. Luonnoksessa se muodostaisi seuralaisensa Kharonin ja vielä nimeämättömän 2003 UB313:n kanssa Pluton kaltaisten kohteiden eli plutonien ryhmän. Uuteen luokkaan kuuluvien planeettojen kiertoaika Auringon ympäri on vähintään 200 vuotta, joka sijoittaa ne Neptunuksen radan ulkopuolelle. Niillä on myös kahdeksan perinteisen planeetan ratatasoon nähden voimakkaasti kallellaan olevat ja hyvin soikeat radat.

Kolmas uusi planeetta olisi aurinkokunnan suurin asteroidi Ceres, joka kiertää Aurinkoa asteroidivyöhykkeellä Marsin ja Jupiterin ratojen välissä. Se ei kuulu Pluton kaltaisten kohteiden ryhmään, joten Cerestä voi parhaiten kutsua kääpiöplaneetaksi. Samalla aiemmin käytetty nimitys pikkuplaneetta jää pois käytöstä. Kappaleita, jotka eivät täytä planeetan määritelmää, kutsutaan jatkossa aurinkokunnan pienkappaleiksi. Niihin kuuluvat esimerkiksi asteroidit ja komeetat.

IAU äänestää ehdotuksesta torstaina 24.8.


Linkkejä

IAU:n tiedote
IAU:n luonnos planeetan määritelmäksi
Kaksitoista planeettaa. Perustiedot ja 2003 UB313:n nimeäminen.
Uusi määritelmä aiheuttaa kiistaa
Kuvia: Ceres
Kuvia: Pluton ja Kharonin järjestelmä
Kuvia: 2003 UB313


Lisätietoja

Walter Rydman, toiminta- ja tiedotussuunnittelija
Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.
(09) 684 0400
walter.rydman(a)ursa.fi