16.3.05 ursa@ursa.fi

Tähtipäivät Varkaudessa 8. - 10.4.2005


Tähtitieteen valtakunnallinen yleisötapahtuma Tähtipäivät 2005 järjestetään Varkauden lukiolla 8. - 10.4. Esitelmät, kurssit, näyttelyt ja planetaarioesitykset johdattavat lähiavaruudesta maailmankaikkeuden äärille.

Tähtipäivät 2005 tarjoaa Varkauden seudun asukkaille rautaisannoksen tähtitietoutta. Perjantaina Ursan planetaario kiertää kouluissa, ja viikonloppuna Varkauden lukiolla voi kuunnella alan esitelmiä ja osallistua tähtitaivaskurssille. Jari Piikin ja Juhani Salmen valokuvanäyttelyt esittelevät laajalti eri taivaanilmiöitä, ja esillä on myös harrastajien kaukoputkia. Tapahtuman aikana yleisöllä on mahdollisuus käydä Ursan planetaarioesityksissä.

Paikalle saapuu myös tähtiharrastajia ympäri Suomea. Lauantai-iltana Ravintola Zeppelinissä Ursa jakaa vuosittaiset Stella Arcti -palkinnot ansioituneille tähtiharrastajille.

Esitelmiin, näyttelyihin ja kurssille on vapaa pääsy. Planetaarioon liput 2/1 €.

Tapahtuman järjestävät Warkauden Kassiopeia ry ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.


Esitelmät

La klo 11.30 - 12.30
Markku Poutanen: Auringonpimennykset - tieteestä turistinähtävyydeksi

Auringonpimennykset ovat kiehtoneet ihmisiä aikojen alusta. Ne ovat olleet monien kulttuurien piirissä merkittäviä tapahtumia ja niitä onkin ikuistettu moniin maalauksiin ja kirjallisuuteen. Professori Markku Poutanen on Ursan puheenjohtaja.

La klo 14.00 - 15.00
Jari Piikki: Taivaantarkkailijan vuosi

Ilmakehässä näkyy eri vuodenaikoina monia valoilmiöitä, joita myös ns. maallikkojen on helppo havaita. Kaikki tuntevat sateenkaaren. Myös siitepölykehät sekä sivuauringot ovat monelle tuttuja, vaikkei ole kiinnittänyt niihin erityistä huomiota. Jari Piikki on toiminut pitkään Ursan piirissä ja perehtynyt ilmakehän valoilmiöihin. Piikin ainutlaatuisia valokuvia on esillä aulaan pystytetyssä näyttelyssä.

La klo 15.30 - 16.30
Mikko Suominen: Sääsatelliitit

Säätilalla ja sen ennustettavuudella on moninaisia vaikutuksia ihmisten elämään. Yksi avaruustekniikan tärkeimpiä sovelluksia ovatkin sääsatelliit, joiden tietoihin nykyajan ennusteet perustuvat. Mikko Suominen on Ursan tekokuut ja raketti-ilmiöt -jaoston vetäjä ja mm. opiskellut kansainvälisessä avaruusyliopistossa (ISU).

Su klo 10.00 - 12.00
Hannu Aartolahti: Tähtitaivaskurssi

Kuka tahansa voi tehdä havaintoja taivaanilmiöistä jopa aivan kotipihalla ja ilman kalliita apuvälineitä. Tähtitaivaskurssilla neuvotaan tähtikuvioiden tunnistamisessa ja kerrotaan aloittelijoille sopivista paljain silmin ja kiikareilla havaittavista kohteista sekä tarvittavista kirjoista ja kartoista. Havaintoja voi tehdä kaupunkilainenkin aivan kotipihalla. Hannu Aartolahti on varkautelainen matematiikan, fysiikan ja kemian opettaja, joka on pitänyt useita kursseja tähtitieteestä kansalaisopistolla sekä esitelmiä ja havainto-opastusta mm. Warkauden Kassiopeia ry:n tilaisuuksissa.

Su klo 12.30 - 14.00
Anne Lähteenmäki: Radioastronomit kuuntelevat kosmisia kuiskauksia

Kvasaareista lähtenyttä säteilyä kuten kosmista taustasäteilyäkin voidaan havainnoida radioteleskoopeilla. Lähitulevaisuudessa havainnot vielä tarkentuvat, kun Euroopan avaruusjärjestö ESA laukaisee vuonna 2007 Planck-satelliitin. Mitä kvasaarit ovat, kuinka niitä havaitaan ja miksi niiden tutkiminen on tärkeää? TkT Anne Lähteenmäki toimii kvasaaritutkijana Metsähovin radiotutkimusasemalla ja johtaa ESAn projektiin osallistuvaa suomalaista tutkijaryhmää.

Su klo 14.30 - 15.30
Veikko Mäkelä: Kuun kulku taivaankannella

Tunnetuin taivaankappale Auringon ohella on varmasti kiertolaisemme Kuu. Harva meistä on kuitenkaan miettinyt tarkemmin kuinka Kuu liikkuu taivaalla ja miten sen eri vaiheet syntyvät. Veikko Mäkelä on mm. Ursan kurssiohjaaja ja toimii tällä hetkellä Ursan Kuu, planeetat ja komeetat -jaoston apuvetäjänä.



Painolaatuisia kuvia lehdistön käyttöön:

Kuva 1. Auringonpimennyksen eteneminen.
Kuva 2. Sateenkaari
Kuva 3. Tähtien jättämiä viiruja aikavalotuksella

Kuvien käyttöön annetaan kertajulkaisuoikeus tämän uutisen julkaisemisen yhteydessä. Kuvien lähteeksi mainittava Jari Piikki.

Lisätietoja:

Markku Nissinen, email: chairman@taurushill.net, puh. (017) 5562 914.
Arja Hokkanen, email: arja.hokkanen@ursa.fi, puh. (09) 6840 4010

Täydellinen ohjelma