24.2.03 ursa@ursa.fi
Keskiviikkona 12.2. kello 19.30 laajalla alueella nähdystä tulipallosta on saatu runsaasti havaintoja. Laskelmat tarkentunevat vielä, mutta yksi tai useampi meteoriitinpala saattaa löytyä karttaan piirretyltä alueelta. Lämpimät kiitokset kaikille havaintoja lähettäneille henkilöille!
Ursaan on tullut paljon havaintoja, joiden avulla kartan esittämä putoamisalue on saatu laskettua. Otamame silti vielä vastaan havaintoja, erityisesti kaipaamme ihan alkuperäisellä havaintopaikalla tehtyjä kompassimittauksia.
Meitä kiinnostaa kaksi kohtaa taivaalla: 1. se piste taivaalla missä näit tulipallon ilmaantuvan. 2. se piste missä näit sen sammuvan. Noille molemmille pisteille me tarvitsisimme kompassin suuntalukeman mikäli mahdollista niin ihan yksittäisten asteiden tarkkuudella (0 astetta pohjoinen, 90 astetta itä, 180 astetta etelä jne) sekä arviosi niiden kohtien korkeudesta taivaalla (siten että ihan taivaanlaki eli zeniitti on 90 astetta ja viivasuora horisontin suunta 0 astetta).
Kaikki tiedot siitä miten suuria heittoja näissä arvioissasi näin jälkikäteen on ovat toivottavia ja tärkeitä. Huomaa, että kaikki arviot voivat heittää paljonkin jos et pysty jäljittämään mahdollisimman tarkkaa paikkaa missä havainnon teit. Havainnot voi lähettää sähköpostitse osoitteella meteoriitit@ursa.fi tai puhelimitse 09-684 0400. Tarkempia ohjeita suuntien ottamisesta voi kysyä Ursasta Marko Pekkolalta, puh. 050-368 7468.
Meteorit eli tähdenlennot syntyvät, kun hiekanjyvän kokoiset tai pienemmät (0,01-10 g) kappaleet törmäävät maapallon ilmakehään, jolloin ne palavat. Suuremmat kappaleet hehkuvat kirkkaina tulipalloina eli bolideina. Ilmakehään syöksyvä kappale alkaa kitkan vaikutuksesta hehkua tavallisesti noin 100 kilometrin korkeudella ja noin 60-80 kilometrissä koko kappale on useimmiten jo palanut tuhkaksi. Kaikkein suurimmat kappaleet saattavat selvitä maanpinnalle, jolloin niitä kutsutaan meteoriiteiksi.
Arvioidulla putoamisalue on nyt suurelta osin jään peitossa, joten on hyvät mahdollisuudet löytää kappale. Tulipallosta selvinnyt meteoriitti tai meteoriitit saattavat olla kooltaan vain hieman mustikkaa tai peukalonpäätä isompia. Yleensä niissä on musta pinta, joka voi olla matta tai kiiltävän sinimusta. Jos musta kuori on lohjennut, sen sisältä näkyvä osa on yleensä erivärinen, esim. ruskea tai harmaa. Sisäosassa voi erottua myös kirkkaita metallihitusia tai pieniä pallosia, joita kutsutaan kondreiksi. Meteoriitit ovat yleensä pyöristyneitä sekä verraten raskaita ja selvästi magneettisia korkean rautapitoisuutensa vuoksi.
Jos löydät kappaleen, jota epäilet meteoriksi, vältä koskemasta siihen paljain käsin, mutta ota se silti talteen. Löydöistä pyydämme ilmoittamaan Ursaan, puh.09-684 0400.