23.1.02 ursa@ursa.fi

Taivaan tapahtumia

Kirkas Jupiter peittyy Kuun taakse

Lauantaina 26.1. on taivaalla nähtävissä mielenkiintoinen tapahtuma, jonka seuraaminen onnistuu jos ei nyt aivan paljain silmin niin pienellä kiikarilla. Kirkas Jupiter-planeetta peittyy Kuun kiekon taakse muutamiksi minuuteiksi.

Tapahtumaa voi seurata noin kello 20.40-21.00 linjan Mynämäki-Mikkeli pohjoispuolella. Suuressa osassa Etelä- ja Keski-Suomea Jupiterin nähdään peittyvän vain osittain Kuun eteläisen reunan taakse. Planeetta saattaa hetkittäin kadota Kuun vuorien taakse ja taas vilahtaa jostain vuorien välisestä laaksosta näkyviin. Osittaisella peittymisvyöhykkeellä sijaitsevat mm. Pori, Tampere, Jyväskylä ja Joensuu. Pohjoisempana Jupiter peittyy kokonaan Kuun eteläreunan taakse ja etelämpänä, kuten Turussa, Helsingissä ja Lahdessa, Kuu ei peitä Jupiteria vaan kulkee vain hyvin läheltä sen yläpuolelta.

Jupiter on tällä hetkellä Kuun jälkeen kirkkain yötaivaan kohde. Se loistaa kellertävänä Kaksosten tähdistössä. Jupiteria voi seurata paljain silmin Kuun lähestyessä sitä. Kirkas, lähes täysi Kuu mahdollisesti hukuttaa Jupiterin häikäisyynsä vähän ennen planeetan peittymistä. Kuitenkin jo pienelläkin kiikarilla planeetan voi pitää näkyvissä koko ajan.

Kirkkaat planeetat ja tähdet hallitsevat talvitaivasta

Talvista taivasta koristavat kauniisti aurinkokuntamme suuret jättiläisplaneetat Jupiter ja Saturnus. Jupiter on tällä hetkellä Kaksosten tähdistössä ja tammi-helmikuun vaihteessa se näkyy korkealla eteläisellä taivaalla kello 21 jälkeen. Saturnus puolestaan näkyy Härän tähdistössä lähellä punertavaa Aldebaran-tähteä ja Hyadien tähtijoukkoa. Se on korkealla etelässä jo pari tuntia ennen Jupiteria.

Selvästi kellertävä Jupiter on tällä hetkellä Kuun jälkeen yötaivaan kirkkain kohde. Saturnus on sitä himmeämpi mutta kuitenkin kirkkaampi kuin sen vieressä näkyvä Aldebaran. Jupiterin neljä suurinta kuuta näkyvät jo kiikarilla. Saturnuksen renkaiden havaitsemiseen tarvitaan pieni kaukoputki.

Kolmas iltataivaan planeetoista on Mars. Kalojen tähdistössä sijaitseva planeetta laskee länteen helmikuun alussa hiukan ennen kello 23. Mars ei ole tällä hetkellä erityisen kirkas mutta se on tunnistettavissa punaisen värinsä ansioista.

Talvitaivaalla on nähtävissä useita kirkkaita tähtikuvioita. Helpoiten tunnistettava on illalla noin kello 21 etelässä näkyvä Orionin tähtikuvio, joka muistuttaa hiukan tiimalasia. Kuvion keskellä oleva kolme tähden jono, "Orionin vyö", lienee paras tuntomerkki. Orionin vasemmassa yläkulmassa loistaa punainen Betelgeuze ja oikeassa alakulmassa valkoinen Rigel.

Monen kulkijan silmiin saattaa osua myös matalalla tuikkiva Sirius, joka on koko taivaan kirkkain tähti. Yötaivaalla sitä kirkkaampia kohteita ovat vain Kuu ja muutamat planeetat. Valkoinen tähti näyttää välkkyvän väreissä, sillä matalalla taivaanrannassa näkyvän tähden valo joutuu matkaamaan pitkän reitin maapallon ilmakehän läpi, joka toimii prismana.

Muita talvisen taivaan kirkkaita tähtiä ovat Siriuksen yläpuolella näkyvä Procyon, joka sijaitsee Pienen koiran tähdistössä, sekä korkealla taivaanlaella näkyvä Capella, joka puolestaan kuuluu Ajomiehen tähtikuvioon.



Ks. myös Ursan taivaalla tapahtuu -sivut

Jupiterin peittymis- ja esiintulokohdat Kuun reunalla Utsjoelta ja Tampereelta nähtynä. Kuvassa on myös Jupiterin näennäinen reitti Helsingissä. Todellisuudessa Kuu liikkuu planeetan suhteen taivaalla.

Kuva: Veikko Mäkelä / Ursa

Lataa painokelpoinen kuva värillisenä tai mustavalkoisena.

Vyöhyke, jolla Jupiter peittyy Kuun taakse vain osittain. Vyöhykkeen pohjoispuolella planeetta katoaa kokonaan ja eteläpuolella jää Kuun reunan alapuolelle.

Kuva: Veikko Mäkelä / Ursa

Lataa painokelpoinen kuva värillisenä tai mustavalkoisena.

Tähtitaivaan asento Helsingissä 26.1.2002 klo 21.

Kuun (K) ja planeettojen Jupiter (J), Saturnus (S) ja Mars (M) paikat on merkitty karttaan. Huomaa Jupiterin sijainti aivan Kuun takana.

Kartta: Hannu Karttunen / Ursa

Lataa painokelpoinen kuva.